Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 02.04.2017. godine, helikopter OS BiH koji je  bio angažovan na gašenju požara pored Boračkog jezera, u mjestu Košuta, počeo je sa djelovanjem u 11:40 sati. Napravio je šest izbačaja vode, ali zbog jakog vjetra nije mogao da nastavi dalje djelovanje, pa je  akciju djelovanja završio  u 13:00 sati. U navođenju helikoptera učestvovali su pripadnici Civilne zaštite, PVJ Konjic, te lokalni lovci. Teren koji je zahvatio požar je miniran i jedino je bilo djelotvorno gašenje iz zraka. U poslijepodnevnim satima, od 17:30 sati, na gašenju požara angažovana su 2 helikoptera OS BiH, koja su  gasila  požar. Vodu za gašenje crpili su iz Boračkog jezera. Jedan helikopter završio je aktivnosti u 18:40 sati, a drugi  tek u 19:00 sati. Broj preleta nije tačno utvrđen, a po tvrdnji pripadnika PVJ Konjic, oba helikoptera izvršila su  od 12-16 preleta.

Stanje na požarištu kod Konjica

Dana 03.04.2017. godine, požar pored Boračkog jezera još uvijek je aktivan. Nema tendenciju širenja i ne prijeti da ugrozi stambene objekte.

Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 11:30 do 13:30 sati, u mjestu Ćelebići, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i borova šuma.

Požar  na području brda Košuta pored Boračkog jezera, još uvijek je aktivan, gore klade i panjevi unutar požarišta, ali požar nema tendenciju širenja i ne ugrožava stambene objekte. Sa kopna je teren nepristupačan za gašenje, jer je teren miniran.

U  10:50 sati ponovo se aktivirao požar u rejonu sela  Višnjevice.

Po dojavi na lice mjesta izašla je dežurna smjena i ustanovila da gori hrastova šuma .. U gašenju požara učestvuju pripadnici PVJ Konjic, koji koriste brentače i lopate.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • – od 07:50 do 09:15 sati, u mjestu Ortiješ, gdje je gorjelo rastinje,
  • – od 12:50 do 13:40 sati, u mjestu Dračevice, gdje je gorjelo rastinje,
  • – od 12:50 do 14:30 sati, na Gorancima, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:22 do 18:35 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i trska.

Općina Stolac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15:30 do 18:30 sati, na lokaciji Jasoč, gdje je gorjela trava i rastinje. Izgorjelo je površina od 3 ha.

Općina Neum. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 13:00 do 17:00 sati, u selu Cerovo, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Jablanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:00 do 19:00 sati, u rejonu Dobrigošća, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor-Rama.

Dana 31.03.2017. godine, Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenje požara u vremenu od 17:40 do 19:30 sati, u blizini sela Gračanica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Dana 01.04.2017. godine, Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervencije na gašenju požara i to:

–        od 12:15 do 15:00 sati, u blizini sela Jaklići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

–          od 15:20 do 16:30 sati, u selu Gmići, u blizini groblja, gdje je gorjelo rastinje.

Dana 02.04.2017. godine, Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervencije na gašenju požara i to:

–        od 10:30 do 14:30 sati, u blizini sela Dobroša, gdje je gorjela šuma,

–        od 14:30 do 17:00 sati, u selu Krančići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

–        od 15:00 do 18:00 sati, u blizini sela Gmići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tehničke intervencije

Općina Jablanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju u vremenu od 00:30 do 13:00 sati, gdje su izvlačili vozilo iz Jablaničkog jezera. Tokom noći 01./02.04.2017. godine, u mjestu Lizoperci, na lokalnom putu kod Jablanice, gdje se dogodila  teška saobračajna nezgoda u kojoj je smrtno stradao vozač automobila „Alfa“ , koji je sletio u Jablaničko jezero. Kako doznajemo od  g-dina Željka Gaševića, akcija izvlačenja tijela i automobila završena je oko 12:00 sati, a obavljala je ekipa ronilaca službe spašavanja Extreme Explorer iz Mostara. Iz jezera je izvađeno tijelo 23-godišnjeg S.P. iz Jablanice. Uzroci nesreće bit će poznati nakon što se obavi uviđaj.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde.

 Dana 31.03.2017. godine, u 15:25 sati, izbio je veliki šumski požar koji je zahvatio dijelove mjesne zajednice Zupčići koji je zahvatio šiblje, nisko rastinje, bjelogoričnu i crnogoričnu šumu.

Pošto se radi o prostoru  koji je obilježen kao minirana i rizična površina, požar se nije mogao gasiti.

Dana 01.04.2017. godine, požar se širio prema dijelu naselja Zupčići, Dubište i Krsnice i prijetio da se proširi prema naselju Bare i da zahvati veći dio crnogorične šume. Kako ne bi došlo do širenja požara prema navedenim naseljima dva pripadnika PVJ-e i pet radnika JP Bosansko-podrinjske šume, izvršili su presijecanje lijevog kraka požara koji se širio prema naselju Zupčići i Krsnica i gornjeg dijela požara koji je zahvatio Samare, a prijetio je da zahvati Kolijevke i naselje Bare. Desni krak požara  u 18:00 sati, prijetio je stambenim objektima kao i dijelu stambenih objekata naselja Dubište. Intervencijom vatrogasaca i građana, navedeni objekti su spašeni i na tom dijelu požar  je zaustavljen.

Zbog velike požarne linije koju je zahvatio požar, OŠCZ-e je zatražio pomoć  OSBiH.

Dana 02.04.2017. godine, u ranim jutarnjim satima,  pripadnici PVJ-e i JP Bosansko-podrinjske šume  izvršile su potpuno gašenje požara na lijevoj strani, koji je ugrožavao dio naselja Zupčići i Krsnice, dok je gornji krak na Samarima bio pod kontrolom, te je OŠCZ-e, odustao od pomoći OSBiH.

U popodnevnim satima požar je zahvatio dio Samara i Kolijevke ali brzom intervencijom vatrogasaca i pripadnika JP Bosansko podrinjske šume isti je ugašen na tom dijelu.

Požar je još uvjek aktivan ali je pod kontrolom i trenutno ne prijeti stanovništvu i stambenim objektima. Kontolu ovog požara su otežavali i drugi požari koji su se dešavali u istom vremenskom terminu, te su tako vatrogasci morali intervenisati i na prostoru

mjesne zajednice Goražde IV, lokalitet  1.Maj, u gašenju požara koji je zahvatio šiblje.

Sa područja općine  Foča u Federacije BiHH

Dana 02.04.2017. godine, u popodnevnim satima oko 16:45 sati prijavljen je požar srednjeg intenziteta, na lokalitetu Grebka. Po informacijama iz PS Ustikolina požar ne ugrožava objekat Oružanih snaga BiH, niti neke od stambenih objekata koji se nalaze u širem rejonu Grebka. U kontaktima sa uposlenicima Kantonalne uprave za šumarstvo i J.P.“Bosansko-podrinjske šume“ potvrđene su navedene informacije. Kada je riječ o organizovanju gašenja ovog požara, zbog pojave kišnih padavina, te činjenice da na vatrogasnu intervenciju nije bilo moguće doći sa vatrogasnim vozilom zbog  konfiguracije terena. Služba civilne zaštite tako nije učestvovala u gašenju navedenog požara.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

–        od 12:34 do 14:43 sati, u mjestu Majdan-Spahići, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom,

–    od 14:01 do 14:45 sati, u mjestu Orljani, gdje je gorjela trava. Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila,

–        od 14:53 do 16:50 sati, u mjestu Kulen Vakuf, gdje je gorjelo skladište zemljoradničke zadruge Ostrovica. Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila i četiri vatrogasca DVD Kulen Vakuf.

–        od 18:43 do 20:20 sati, u mjestu Račić, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

–        od 19:25 do 20:20 sati, u mjestu Zavalje, zbog reaktiviranja požara na zgarištu kuće. Požar su gasiila četiri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

–        od 13:40 do 17:30 sati, u mjestu Ćorkovača, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom,

–        od 16:42 do 19:00 sati, u mjestu Ivanjska, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom i vatrogasci DVD Otoka sa jednim vozilom.

–        od 19:20 do 21:00 sati, u mjestu Jasenica, gdje je gorjelo nisko rastinje i sadnice šume. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom i jedan radnik Šumarije,

–        od 21:00 do 23:05 sati, u mjestu Jasenica, zbog požara niskog rastinja i jednog stuba elektromreže. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom i jedan radnik Elektrodistribucije.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine  Bosanski Petrovac imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

–        od 10:22 do 11:30 sati, u mjestu Bukovača, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,

–        od 12:45 do 13:50 sati, u mjestu Škrakića Brdo, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,

–        od 14:50 do 17:20 sati, u mjestu Smoljana, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,

–        od 17:30 do 19:30 sati, u mjestu Gorinčani, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila i deset radnika Šumarije.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine  Bužim imala je intervencije na gašenju požara i to:

–         u mjestu Svetinja, gdje je gorjela  šuma,

–        u mjestu Veladžići, gdje je gorjela  šuma,

–        u mjestu Ćorkovača, gdje je izbio šumski požar, koji je još aktivan,

–        u mjestu Drage-Lubarda, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine  Cazin imala je dvije intervencije i to:

–        od 13:55 do 15:00 sati, u mjestu Seferagići, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom,

–        od 20:53 do 21:45 sati, u mjestu Džehveruša, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:00 do 23:50 sati, u mjestu Lušci Palanka, gdje je gorjelo nisko rastinje i mladi zasadi borove šume. Požar su gasili šest vatrogasaca s dva vozila i šest radnika USK šuma.

Općina Velika Kladuša. VJ Velika Kladuša imala je dvije intervencije i to:

–      od 14:35 do 17:15 sati, u mjestu Marjanovac, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom,

–        Od 16:46 do 20:00 sati, u mjestu Šiljkovača, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili četiri vatrogasca s dva vozila..

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara na niskom rastinju u naseljima Bare i Miladije. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica općine Sapna, imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio 2 ha niskog rastinja u 3 ha šume. Požar je još uvijek aktivan i nadgledaju ga šumari i patrola PS Sapna, a intervencija nije moguća jer se požar nalazi u rejonu minskog polja.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je jednu intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja na divljoj deponiji otpada, u naselju Požarike. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je tri intervencije na gašenju požara i to: požar na niskom rastinju u naselju G.Vukovije, požar na  stubu kablovske televizije u mjesnoj zajednici G.Kalesija, te požar na niskom rastinju i šumi cca 5 dunuma, u mjesnoj zajednici Kikači. Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

–         u naselju Poljice, gdje je gorjelo nisko rastinje,

–         u naselju Puračić, gdje je gorjelo sijeno,

–        u naselju Huskići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

–        te  kod fabrike koksa „GIKIL“,  gdje je gorjelo nisko rastinje.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je dvije intervencije i to: požar u mjestu Babunovići, na divljoj deponiji otpada i požar niskog rastinja u mjestu Potpeć. Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Živinice. IVJ Đurđevik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to šumski požar u naselju G.Dubrave i šumski požar u na lokalitetu Djedino, Đurđevik  na površini od 40 dunuma bukove šume.

Općina Gračanica Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

–  u naselju Pribava, na pomoćnom objektu- šupi i niskom rastinju,

–   u naselju Malešići, na niskom rastinju.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zenica. Vatrogasna jedinica općine Zenica imala je sedam intervencija na gašenju požara i to:

– na deponiji Siđe, vatrogasci su u četiri navrata gasili požar. Požari su ugašeni.

– u mjestu Pepelari, na gašenju šumskog požara. Požar je ugašen.

– u mjestu Anići, lokalitet brda Zmajevac, na gašenju šumskog požara (borova šuma). Požar je izazvan nepažnjom prilikom paljenja suhe trave i niskog rastinja. Požar je ugašen.

– u mjestu Nemila, na gašenju požara na stambenom objektu (kuća). Požar je ugašen.

– na lokalitetu Zmajevac, u gašenju  požara, jedan vatrogasac je povrijeđen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervencije na gašenju požara i to:

–        u mjestu Straište, gdje je gorjeo  otpad i šuma. Požar je ugašen,

–        u naselju Stari Grad, gdje je gorjela trava i suho rastinje. Požar je ugašen.

– u ulici Mustajbega Uzejrbegovića, na obali rijeke Bosne, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava,

– u mjestu Rakovac, gdje je gorio otpad i piljevina. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

–        u naseljima Bijele vode Papratno, Dumanac i Kraljeva Sutjeska, gdje je gorjela šuma, požari su ugašeni,

–         u Kujavču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, požar je ugašen,

–        u ulici Alije Izetbegovića, gdje je gorio podrum zgrade,

–        u industrijskoj zoni Kakanj, na gašenju zapaljenih guma.

U požarima nije bilo povrijeđenih.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervencije na gašenju požara i to:

–        u ulici Dr. Džananovića, gdje je gorjeo elektro-ormar. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo,

–        u mjestima Poljanice i Ozrakovići, na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice Posušje od 15:30 do 20:30 sati, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Blidinje. Najveći dio požarišta je pogašen, dok još ima aktivne vatre na nepristupačnim dijelovima šume, koji se zbog noći nije mogao gasiti. U blizini nema gospodarskih ni stambenih objekata. U akciji gašenja sudjelovalo je pet vatrogasaca, pripadnici GSS-a Posušje, radnici šumarije i mještani, ukupno 25 gasitelja. Opožareno je nisko rastinje i borova šuma. Uzrok požara za sada nije poznat.

Općina Grude. Pripadnici vatrogasne jedinice Grude, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Dubrava (Drinovci) u vremenu od 17:50 do 19:00 sati. Opožareno je do 1ha trave, niskog rastinja i manja površina šume. U akciji su intervenisala tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

Požar na Blidinju još nije ugašen zbog nepristupačnog terena, tako da vatrogasci nisu u mogućnosti gasiti ga.

Kanton 10.

Dana, 01.04.2017. godine na području Kantona evidentirana su tri požara otvorenog prostara u kojima gori trava i nisko rastinje i to:

–        u 13:00 sati, na planinskom prijevoju Korićina, gdje je požar aktivan više dana spriječeno je širenje požara na visoku šumu (jela, bukva). Na požarištu dežuraju mještani i lovci.

–          u 14:00 sati, došlo je do prostornog požara iznad Livna, u prjedjelu Sučića hrasta, gdje je gorjela trava i hrastova šuma. Požar su ugasili pripadnici VD-a Livno u 15:30 sati.

–    u 00:00 sati, u Livnu, u naselju Topovi , došlo je do požara u kojem je gorjela borova šuma. Požar je prijetio obližnjim kućama i gradskoj džamiji. Požar je ugašen oko 01:30 sati.

Na području cijelog kantona ima više manjih požara u kojima gori suha trava i nisko rastinje, koji se relativno brzo ugase.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–         na lokalitetu Krčevine, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen,

–        na lokalitetu Bare, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bage. Gorjelo je nisko rastinje i trava. Požar je ugašen.

Općina Vitez.

Dana 31.03.2017. godine vatrogasci DVD Stari Vitez imali je intervencije na gašenju požara i to:

–  na lokalitetu Vraniska, gdje je gorjela suha trava,

–  na lokalitetu Sudovače, gdje je gorjela šikara i nisko rastinje,

–  na lokalitetu Divjak, gdje je gorjelo nisko rastinje,

–  na lokalitet Sadovače, gdje je gorjela šikara i visoka šuma,

–  na lokalitetu Lupac, gdje je gorjela suha trava.

Svi požari su  ugašeni.

Dana 01.04.2017. godine vatrogasci DVD Stari Vitez imali su tri intervencija na gašenju požara i to:

– na lokalitetu Vraniska, gdje je gorjela šikara i grabova šuma,

– na lokalitetu Gola kosa-Vrahovine, gdje je gorjela šikara i grabova šuma,

– na  lokalitetu Divjak, gdje je gorjela suha trava.

Svi požari su  ugašeni.

Dana 04.04.2017. godine vatrogasci DVD Stari Vitez imali su tri intervencij na gašenju požara i to:

– na  lokalitetu Bukve, gdje je gorjela šikara i nisko rastinje,

– na lokalitetu Bobaši, gdje je gorjeo otpad i nisko rastinje,

– na lokalitetu Gornja Većerska-hum, gdje je gorjelo nisko rastinje i borov nasad  visoke šume.

Svi požari su ugašeni.

Općina Travnik.        

Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je deset intervencija na gašenju požara i to:

– na lokalitetu Varošluk, Turbe Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma,

– na  lokalitetu Bojna, Travnik, gdje je gorjela suha trava i otpad,

– na lokalitetu Bojna, Varošluk, Turbe Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na lokalitetu Babanovac, Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na lokalitetu Donja Trebeuša, Travnik, gdje je gorjela suha trava i  nisko rastinje,

– na lokalitetu Radića brdo, Travnik, gdje je  gorjela krovna kontrukcija pomoćnog objekta-štale, aluminijski limovi i manja količina sijena,

– na lokalitetu Lovrići, Travnik, gdje je gorjela suha trava i  nisko rastinje,

– na lokalitetu Donja Trebeuša, Travnik, gdje je gorjela suha trava i  nisko rastinje,

– na lokalitet Riđići, Travnik , gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na lokalitet Zlokići, Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje,

Svi navedeni požari su ugašeni.

Općina Novi Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervencije na gašenju požara i to:

– na lokalitetima Opara i Torine, gdje je izbio šumski požar,

– na lokalitetu Rankovići-Nisko, gdje je gorjelo nisko rastinje,

Požari u Oparama i Rankovićima su ugašeni, dok je požar u Torinama još aktivan.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo je u u toku prethodna 24 sata imala 20 intervencija, od čega 15 na gašenju niskog rastinja i trave, 4 na gašenju kontejnera sa otpadom, te jednu na gašenju stuba za prenos el. energije.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Stanje na klizištu u naselju Malješ je stabilno, i dalje se izvode radovi na  izradi potpornog zida za zaštitu stambenih objekata. Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu 56 cm u toku 24 sata. Pumpa nije  u funkciji, radi se na otklanjanju kvara.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS  

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je dvije informaciju o pronalasku NUS-a.

–      u 13:00 sati, iz Policijske stanice Cazin primljena je službena zabilješka o prijavi pronalaska NUS-a, u ulici 5. Korpusa. Prilikom čišćenja zemljišta mještani su pronašli NUS, koji svojim izgledom asocira na kasetno raketno punjenje tzv. „zvončić“. Patrola policije je vidno obilježila lokaciju NUS-a.

–      u 17:40 sati, iz Policijske stanice Velika Kladuša primljena je službena zabilješka o prijavi pronalaska NUS-a, u ulici Stari grad, prilikom čišćenja garaže. Na krovu je pronađena ručna bomba M-72 i neutvrđena količina municije kol.7,62 mm. Patrola policije je obilježila mjesto pronalaska NUS-a.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Izvršena prijava o postojanju NUS-a, radi se o tromblonu 1…kom.

O navedenom obaviješten „A“ tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE