Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Nakon uspješnog djelovanja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer u popodnevnim satima, koji je imao 12 izbačaja vode na opožarenu površinu, stanje na požarištu jutros je zadovoljavajuće. Jutrošnjim izviđanjem oko 06:00 sati utvrđeno je da nema širenja  požara izvan opožarene površine. Unutar opožarenog polja uočena su dva kraka dima, te se pretpostavlja da se radi o sagorijevanju stabala koje ponekad traje i po nekoliko dana. Imajući na umu činjenicu da se iz tih krakova ponekad mogu zakotrljati zapaljivi dijelovi drveta, te niz strme padine za sobom ostaviti trag, Služba civilne i protivpožarne zaštite općine Jablanica će kontinuirano pratiti stanje na terenu.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je šest  intervencija na gašenju požara i to:

– od 08:00 do 08:45 sati na Tekiji, gorio otpad,

– od 08:15 do 09:15 sati na Žovnici, gorio otpad,

– od 13:50 do 15:00 sati u Južnom logoru, gorjela trava i rastinje,

– od 16:40 do 17:25 sati u Južnom logoru, gorjela trava i rastinje,

– od 18:25 do 19:00 sati u Južnom logoru, gorjela trava i rastinje,

– od 00:46 do 01:11 sati u Ul.K.Stepinca, gorjelo auto.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je pet  intervencija na gašenju požara i to:

– od 10:10 do 11:05 sati u Svitavi , gorio biljni otpad,

– od 11:10 do 11:40 sati u Doljanima, gorjela trava,

– od 12:10 do 12:50 sati u Gabeli, gorjela trava i rastinje,

– od 13:05 do 13:45 sati u Klepcima, gorjela trava i rastinje,

– od 14:55 do 15:25 sati u Čeljevu, gorjela trava i makija.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U naselju Vardište došlo je do požara na starijem stambenom objektu (kuća). Upućena je vatrogasna ekipa na lice mjesta, ali nisu uspjeli intervenisati jer je put do kuće nepristupačan (uzak i pod velikim nagibom), odnosno sa vatrogasnim kamionom nisu mogli pristupiti požarištu. Objekat je u potpunosti izgorio. Pričinjena je velika materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije  intervencije na gašenju niskog rastinja u Univerzitetskoj ulici i naselju Ševari.

Općina Živinice Interventna vatrogasna jedinica Rudnika mrkog uglja Đurđevik ugasila je šumski požar u reonu Višće. Požar je zahvatio oko 10 dunuma šume i 5 dunuma niskog rastinja.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Stari Grad, da je na Bentbaši, u Aleji ambasadora pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno sredstvo uklonili.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio BiH, a za područje Istočne Bosne Narandžasti  meteoalarm. Očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom. Ponegde će biti jačih i obilnijih padavina a moguća je i pojava grada. U Hercegovini bez padavina, očekuju se ekstremno visoke temperature.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE