Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.08.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton 10.

Općina Livno. Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije i Donji Rujani općina Livno i dalje je aktivan.

Požar je intenzivan sa otvorenim plamenom i prijeti visokoj šumi te se širi prema granici sa R. Hrvatskom. Požar na planini Staretini  jutros je gasio helikopter OS Bosne i Hercegovine. Na terenu su i djelatnici šumarije Livno.

Zbog minski sumnjivog terena, gašenje kopnenim snagama nije moguće.

Općina Bosansko Grahovo. 02.08.2017. godine, u popodnevnim satim izbio požar na predjelu platoa Resanovac općina B.Grahovo, gori bukova šuma opožarena površin oko dva hektara. Požar gase djelatnici Šumarije B.Grahovo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:15 do 08:30 sati, u Podgorju, gdje je gorila trava i nisko rastinje,

– od 17:55 do 20:00 sati, na Busku, gdje je gorilo nisko rastinje,

– od 19:00 do 20:00 sati, na  Fortici, gdje je gorila trava, te

– od 19:40 do 20:00 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorila trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara u Tasovčićima, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:15 do 15:55 sati, u Krehin Gracu, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te

– od 18:35 do 20:00 sati, u Donjem Velikom Ograđeniku, gdje je gorila borovina, trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:00 do 21:00 sati, u Dašnicama, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:30 do 21:30 sati, na Zaušlju, gdje je gorila trava i rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. U 18:20  do 20:20 sati u Šipovači, gorila je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1 ha površine.

Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški, od jutros u 05.00 sati gase požar otvorenog prostora, koji je aktivan od jučer na lokalitetu Radišići Gornji. Na terenu je deset vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila i desetak mještana. Gori trava, nisko rastinje i šuma a stambeni i gospodarski objekti nisu ugroženi. Dosadašnju opožarenu površinu vatrogasci nisu procjenili.

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice Posušje, jučer od 18.50 do 21.00 sati gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Zagorje. Gorila je trava, nisko rastinje i manji dio šume. Isti je lokaliziran, a jutros u 06.00 sati ekipa od pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila otišla je u obilazak požarišta. Teren je nepristupačan i daleko od naselja tako da nema veće opasnost po stanovništvo i objekte.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:18 do 13:50 sati, u mjestu Kruhari, gdje je gorjela trava. Požar gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Grad Bihać.  Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju u dva navrata na istoj lokaciji u mjestu Orašac, od 17:10 do 22:30 sati i od 23:15 do 01:25 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.  Požar gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju od 21:05 do 22:15 sati, u mjestu Majetići, zbog zapaljenja šume. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju na gašenju požara trave i i niskog rastinja u mjestima Meokušnice i Gornja Zenica.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara trave uz Autoput A1 u mjestu Čekrečije.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju u MZ Kosova, na gašenju požara  niskog  rastinja, grede i daske, požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, ugasila je požar niskog rastinja u naselju Okanovići.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, ugasila je požar niskog rastinja u naselju Zelinja.

Općina Živinice. IVJ RMU, ugasila je šumski požar (hrast i bor) površine oko 15 dunuma u naselju Kuljani. Ista vatrogasna jedinica, imala je intervenciju na gašenju požara ograde i niskog rastinja u naselju Šišići.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je dvije manje  intervencije;  jedna na gašenju zapaljene radionice, te jedna na gašenju niskog rastinja.

VODOSNABDIJEVANJE

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo, u MZ Dolovi i Kruševo, na snazi je redukcija u vodosnabdijevanju.

Općina Zavidovići. Zbog visokih temperatura  i smanjenja količine vode u pojedinim seoskim vodovodnim mrežama na području općine Zavidovići, povećan je broj zahtjeva za dostavom vode cisternama, što se i realizuje u skladu sa planom i mogućnostima Općinske profesionalne vatrogasne jedinice.

Općina Tešanj. Na vodovodnom sistemu Kraševo, i dalje stoji na snazi Odluka o I stepenu redukcije od 18:00 do 06:00 sati, narednog dana do poboljšanja hidrološke situacije.

Srednjobosanski kanton
Otežano snabdijevanje pitkom vodom stanovištvo koje gravitira vodovodnoj mreži u D.Vakuf i Pruscu.

DVD Stari Vitez vrši  odvoz pitke vode MZ Bukve, naseljeno mjesto Putkovići sa istakanjem u   rezervoar dva puta tjedno, ponedeljak-petak, a po Programu odvoza pitke vode.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je informaciju da je na lokalitetu Varošluk, pronađen NUS, radi se tromblonu.

O primljenoj informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Posavski kanton

Dana 02.08.2017.god. tim „A“ FUCZ, preuzeo je NUS od građanina, te ista uskladištio u magacin NUS-a do uništenja:

Ručna bomba…………………….…4 kom.

Metak  7,9………………………….12 kom.

Metak  7,62×39…………………  213 kom.

Metak  7,62×54……………………..2 kom.

Metak M30 (j) 7,62………………..30 kom.

Metak  14,5………………………….1 kom.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka, za danas je  izdao Crveni meteoalarm u većem dijelu Bosne i Hercegovine, sa maksimalnom tempreturom do 42°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE