Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Stanje na požarištu na planini Čvrsnica, jučer od popodnevnih sati se pogoršalo. U večernjim satima zabilježeno je jače strujanje južnog vjetra što je pogodovalo razbuktavanju požarišta. Jutrošnjim izviđanjem u 06:30 sati, utvrđeno je da i dalje ima dosta dima, a zbog nepristupačnosti  terena i ograničenih mogućnosti uvida u reljef podnožja požarne površine nije moguće utvrditi šta gori.

Helikopter Oružanih snaga BiH i danas djeluje na području Čvrsnice.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je šest  intervencija na gašenju požara i to:

– od 10:40 do 11:20 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:30 do 16:45 sati, na Buni, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:45 do 21:10 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava,

– od 23:10 do 00:15 sati, u Opinama, gdje je gorjela trava,

– od 23:00 do 00:05 sati, u Kosoru, gdje je gorjela trava,

– od 00:35 do 01:35 sati, u Raštanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 20:05 do 20:25 sati, u Tasovčićima, gdje je gorio biljni otpad,

– od 20:30 do 21:00 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i biljni otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:00 do 18:30 sati, na Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 22:45 do 00:20 sati, na lokalitetu Prenja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:15 do 15:30 sati, u selu Gradac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog elektro kabla u mjestu Majetići. Na intervenciju su izašla tri vatrogasca s jednim vozilom.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice Široki Brijeg gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Provo, u vremenu od 13:00 do 14:30 sati. Opožareno je pedesetak bala sijena i do 1.ha trave i niskog rastinja. U intervenciji je sudjelovalo pet vatrogasaca s dva vatrogasna vozila. Uzrok navedenog požara je neoprezno paljenje korova od strane mještana.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je šest intervencija na gašenju požara od čega pet manjih te jednu veću na gašenju niskog rastinja.

Tehničke intervencije

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Usljed obilnih padavina vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na ispumpavanju vode iz poplavljenih podrumskih prostorija na Seperaciji RMU, kao i intervenciju na čiščenju  začepljenih šahtova u ulici S.ef. Merdanovića-Doboj.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Usljed jakog kišnog nevremena vatrogasna jedinica općine Vitez imala je dvije intervencije na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija u zgradama.

Općina Busovača. Usljed obilnih padavina vatrogasna jedinica općine Busovača preventivno je dijelovala na magistralnoj cesti M5 ( na Kaoniku), jer je postojala mogućnost obustave saobračaja.

VELIKO NEVRIJEME – GRAD

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica

Dana 27.06.2017.godine od 17:00  do 18:40 sati, veći dio grada Zenica zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom, gradom (veličina oraha), vjetrom i grmljavinom. Operativni centar civilne zaštite ZDK od strane građana je obaviješten o  mjestima koja su pogođena nevremenom: Stranjani, Koprivna, Varošište, Konjević, Vrselje, a prema dojavama najviše područje Vranduka. Građani su prijavljivali  štete na poljoprivrednim usjevima nadležnoj službi grada Zenice. Također, prijavljeno je od strane građana i da je lokalni put Lašva – Višnjica u jednom dijelu zbog odrona i zemljanog nanosa potpuno blokiran za putnička vozila, te je upućen nalog od strane Gradske službe za komunalno preduzeće za sanaciju i čišćenje navedenog puta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građanina  u 11:59 sati, da je 150-200 metara iznad brane Salakovac pronađena ručna bomba, također u 12:44 sati, izvršena je prijava od strane građanina da je na lokalitetu Bučića pronađen nepoznati NUS.

Općina Prozor-Rama. Od strane Policijske stanice Prozor-Rama, pristigla je informacija da je građanin prijavio postojanje bombi zaostalih iz rata, u jednoj štali u selu Jurići.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog ekstremno visokoih temperatura izdao je Žuto upozorenje za veći dio BiH, a za područje Unsko-sanskog kantona Narandžasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE