Predstavnici FUCZ učestvovali na konferenciji o mjerama spremnosti i odgovorima na vanredne situacije

Predstavnici FUCZ učestvovali na konferenciji o mjerama spremnosti i odgovorima na vanredne situacije

U cilju promoviranja dobrih međunarodnih praksi vezanih za mjere spremnosti i odgovora na vanredne situacije, u Sarajevu je, 31. marta 2016. godine, održana konferencija iz oblasti upravljanja rizicima od katastrofa čiji su specifični ciljevi bili razgovori vezani za humanitarne principe, Humanitarnu povelju, Sphere minimalne standarde pri odgovoru na katastrofu i predstojeći Svjetski humanitarni samit u Istanbulu na kome će učešće uzeti i bh. predstavnici.

Trideset predstavnika institucija nadležnih za upravljanje rizicima od katastrofa i odgovora na vanredne situacije, međunarodnih organizacija, te predstavnika civilnog društva, među kojima i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), prisustvovali su konferenciji.

Direktorica Sphere projekta iz Ženeve, Christine Knudsen, predstavila je ključne elemente Sfere projekta, Humanitarnu povelju i minimalne standarde pri odgovoru na katastrofu.
Konferencija je jedan u nizu koraka koje Ujedinjene nacije u BiH poduzimaju, u saradnji sa domaćim nadležnim institucijama, kako bi se radilo na smanjivanju rizika od mogućih katastrofa i boljoj pripremljenosti za odgovore na vanredne situacije.

Konferencija je završena zajedničkom diskusijom o trenutnoj situaciji, razmjenom iskustava učesnika i budućim koracima, a FUCZ je svjesna da je neophodno proširiti znanje i pristup katastrofama kako bi se one mogle prevenirati te jačati kapacitete Civilne zaštite.

Organizatori konferencije bili su Ujedinjene nacije u BiH, u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i uz podršku Ambasade Švicarske u BiH.

{loadposition 2016-04-02}