Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac.Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je intervenciju u mjestu Smoljana, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin imala je tri intervencije:

– od 08:00 – 09:25 sati, u mjestu Perčin, gorjela je šuma. Požar su gasila tri  vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 15:47 – 20:10  sati, u mjestu Stovrela-Piskovac, gorjela je šuma. Požar je gasilo osam vatrogasaca sa jednim vozilom i pet radnika ŠPD „Unsko-sanske šume“,

– od 23:12-01:40 sati, u mjestu Stovrela-Piskovac, ponovo aktiviran požar u kom je gorjela šuma. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa jednim vozilom i šest radnika ŠPD „Unsko-sanske šume“.

Općina Sanski Most.Vatrogasna jedinica Sanski Most imala je tri intervencije:

– od 18:00-19:00 sati, u mjestu Husimovci, gorjelo je nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

– od 20:47-23:40 sati, u reonu mjesta Hrustovo-Čelić kosa, gorjelo je nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

– od 21:15-22:30 sati, u mjestu Vrhpolje, gorjelo je nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Dobrovoljno vatrogasno društvo Gradačac imalo je intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja na površini od oko 20 dunuma, u naselju Međiđa Donja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna  jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na površini od oko 60 dunuma, u naselju Erkići, zaseok Zolje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna  jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara porodične kuće u naselju G.Potpeć. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla.Profesionalna vatrogasna  jedinica Tuzla intervenisala je na gašenju manjeg šumskog požara u naselju Gornja Tuzla. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara trave i  sitnog rastinja u naselju Hrvatinovići. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica Kakanj imala je tri intervencije na gašenju požara:  u mjestu Crnač ugašen je šumski požar, dok su u mjestima Subotinje i Crnač ugašeni požari trave i sitnog rastinja.

Općina Visoko. Visočki vatrogasci ugasili su požare šume i niskog rastinja u mjestima Dubrave i Visočica.

 

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. U zaseoku Radlović gorjela je suha trava. Požar su ugasili radnici šumarije.

Općina Glamoč. U selu Homar gorjela je trava i  nisko rastinje u blizini borove šume. Požar su ugasili radnici šumarije oko 18,00 sati. Opožarena je površina 200 x 100 m.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara na Maloj Tepi, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 14:00 do 15:40 sati, na Domanovićima, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,  

– od 18:00 do 18:30 sati, u Zvirovićima, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Gradske službe CZ Tuzla da je pronađeno više komada različitog NUS-a.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE