Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.12.2017.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 488 cm (pripremno stanje), jučer 422 cm,

–   Bosanski Šamac —————————- 312 cm (normalno stanje), jučer 285 cm,

–   Orašje —————————————— 532 cm (normalno stanje), jučer 495 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 198,91 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo vodostaja viši je za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalana vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, na zapaljenoj vikendici, u mjestu Simin Han.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalana vatrogasna jedinica grada Mostar, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od  12:45 do 13:30 sati, u Ul. Osmana Đikića, gdje je gorio dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju u mjestu Kučići, dana 02.12.2017.godine, intervencija na gašenju požara na pomoćnom objektu (štala), gdje je izgorjelo oko 400 bala sijena, dio krovne konstrukcije i dio poda u istom. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo. Požar je ugašen.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju u mjestu Tušnjići, dana 02.12.2017.godine, tehnička intervencija (dežura), zbog obaranja potpornog zida u ovom mjestu. Povrijeđenih nije bilo. Nadležne općinske Službe će sutra izaći na teren i utvrditi stanje na terenu.

SNIJEŽNE PADAVINE

Srednjobosanski kanton

Zbog novih sniježnih padavina, jutros se saobraća otežano na području SBK/KSB. Izdvajamo putne pravce: Livno- Šujica- Kupres, Bugojno-Novi Travnik, Donji Vakuf- Travnik.

Kanton Sarajevo

Dana 02.12.2017. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite, Kantona Sarajevo, u 21:33 sati je primio informaciju, od strane građanina da je u ul. Dobojska br. 5. na  Vracama, Općina Novo Sarajevo, uslijed velike težine snijega došlo do pada velikog drveta na zgradu i tom prilikom došlo je do oštećenja krova zgrade i jednog stana. Odmah su obaviješteni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i njegov pomoćnik za mjere zaštite i spašavanja, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite i naša Služba za sječu i uklanjanje oštećenih stabala sa zelenih površina i saobraćajnica, koja je formirana u KJKP „Park“. Na lice mjesta izašo je direktor Kantntonalne uprave civilne zaštite, kao i gore navedene službe, te pripadnici MUP-a KS kao i dežurni tužilac. Po sagledavanju situacije i složenosti posla dogovoreno je da se obustavi uklanjanje stabla, a da se aktivnosti nastave u jutarnjim satima. Jedna osoba koja je trebala biti izmještena odbila je izmiještanje, te je ostala u svom stanu na ličnu odgovornost.

KJKP „RAD“: Na čišćenju saobraćajnica koje održava KJKP „RAD“ angažovano je 52 specijalna vozila i 120 radnika na ručnom čišćenju snijega. Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene i posuta je so.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica vodopskrbnog sistema grada Bihaća, a što je ustanovljeno analizom.  Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i odležavanje vode radi slijeganja suspendovanih čestica u vodi, prije upotrebe za piće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Široki Brijeg. Kantonalni operativni centarciviolne zaštite, primio je informaciju od strane PU Široki Brijeg, o pronađenoj puški M-48 u obiteljskoj kući, u ulici S. Radića.

O ovoj informaciji obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Dana 02.12.2017.godine, u ulici Mejdandžik 7, tačnije u Kineskom zidu, starija ženska osoba inicijala H.J. (rođ. 1966), izvršila samoubistvo skokom sa zgrade. Prema zvaničnim informacijama iz MUP-a ZDK do ove tragedije došlo je oko 19.40 sati.

Kanton Sarajevo

Gorska služba spašavanja

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, je dana, 02.12.2017. godine u 21:28 sati, primio informaciju od strane građanina, da su tri osobe sa terenskim vozilom zaglavljene na lokalitetu Štinja Lokva, na putu prema selu Lukomor na Bjelašnici, te da im je potrebna pomoć da se evakuišu.

Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite, je odmah obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja. Po naloga direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, u skladu sa propisanim procedurama u 21:29 sati informacija je proslijeđena Gorskoj službi spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite, koja je formirana u okviru Gorske službe spašavanja, stanice Sarajevo, čija je jedna ekipa koja se nalazila na lokalitetu Bjelašnice odmah sa jedim motornim sankama krenula prema lokalitetu gdje su se nalazile zagljavljene osobe da im pomogne, dok je druga ekipa sa terenskim vozilom bila neposredno iza prve ekipe. Ekipa Gorske službe spašavanja sa motornim sankama je uspjela kroz snježne nanose doći do osoba kojima je potrebna pomoć u 22:14 sati. Iako su pripadnici naše Gorske službe spašavanja imali ograničene resurse (jedne motorne sanke) zbog čega su morali transportovati jednu po jednu osobu, kao i veoma loše vremenske uslove, uspjeli su u 22:50 sati, akciju uspejšno završiti. Sve tri osobe su evakuisane na bezbjedno mjesto i nije bilo povrijeđenih.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo pozorenja za područje Tuzlanskog, Hercegov ačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, zbog novog sniježnog pokrivačaizmeđu 5 i 25 cenrimatera, na planinama do 35 centimetara.

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 56; Gacko 30; Sarajevo-Bjelave 27; Sokolac 25; Srebrenica 23; Nevesinje 16; Tuzla 12; Mrkonjić Grad 6; Gradačac, Zvornik 4; Bugojno 3.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE