Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.03.2017.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

  • Bosanski Brod ——————————-  470 cm (pripremno stanje), jučer 446 cm,
  • Bosanski Šamac —————————-  311 cm (normalno stanje), jučer 301 cm,
  • Orašje ——————————————  532 cm (normalno stanje), jučer 534 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac                                                                         

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,18 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,0 m3/s.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije u protekla 24 sata je u opadanju 2 cm. Voda se ispumpava sa jednom pumpom montiranom na pontonu kojeg su za ove potrebe ustupile OS BiH, a planirano je da na istu pumpu bude postavljen još jedan cijevovod iste dužine i promjera 450 mm. Aktuelni su radovi na čišćenju kolovoza na dionici autoputa A-1 Kakanj – Zenica Jug, u mjestu Donji Tičići. Saobraćaj se na navedenoj dionici odvija sporije, u oba smjera jednom trakom. Vozači se mole da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – KVALITET ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 06.03.2017. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Lukavac i Živinice, a na lokalitetu Bukinje odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima BKC  i Mobilna, kvalitet zraka nije se mogao ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar zaprimio je dvije prijave o pronalasku NUS-a i to:

– od strane građanina da se u ul.Stjepana Radića 60., nalazi ručna bomba…1- kom., te

– od strane građanina da se u ul.Bulevar Narodne Revolucije 33 b, nalaze dvije ručne bombe.

Informacije o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava su prenesene „A“ Timu Mostar i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Bosansko-Podrinjski kanton

Općina Goražde. Od strane građanina pristigla je dojava o pronalasku NUS-a pored lokalnog puta,  na relaciji Osanica-Ilovača, općina Goražde. „A“ Tim Goražde je izašao na lice mjesta te je navedeni NUS preuzeo.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a od strane građanina, da je u ulici Poligonska br. 14 (Butmir-Ilidža), pronađena jedna protivtenkovska granata. O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno neeksplodirano sredstvo uklonuli isti dan.

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Kantonalni operativni centar zaprimio je dvije prijave o pronalasku NUS-a i to:

– na lokalitetu Bistrice, gdje je pronađena minobacačka mina 60 mm, 1…kom,

– na lokalitetu Releja, gdje su pronađene minobacačke mine 60 mm,  2…kom.

Informacije o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava su prenesene „A“ Timu Busovača i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite

O S T A L O

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite učestvuju na Glavnoj Planskoj Konferenciji pod nazivom: Vježba „Bosna i Hercegovina 2017“, koja se održava u Tuzli od 06.-09. marta 2017. godine, s ciljem pripreme i dogovora za izvođenje terenske NATO vježbe, krajem septembra 2017. godine, na području Tuzlanskog kantona.

Jučer oko  14:30 sati, na lokalitetu Borak u Širokom Brijegu, pronađeno je beživotno tijelo

muškarca Z.M. (rođen 1962.) iz Širokog Brijega. U neposrednoj blizini tijela pronađeno je vatreno oružje (pištolj).Tačan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom, koja će se obaviti u

utorak. Uviđaj je obavio dežurni kantonalni tužitelj.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE