Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Stanje na požarištu na planini Čvrsnici jutros je stabilno. Vrijeme je oblačno te se danas očekuje da stanje na požarištu ostane bez većih promjena. Trenutno se može uočiti sasvim malo dimne mrlje, samo u par tačaka unutar opožarene površine.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je osam  intervencija na gašenju požara i to:

– od 07:30 do 10:25 sati na području Kamene, gorjela trava i rastinje,

– od 10:10 do 11:20 sati u Žovnici, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:10 do 20:00 sati na Kozici, gorio otpad,

– od 20:05 do 20:30 sati u Sjevernom logoru, gorio napušteni objekt,

– od 20:45 do 21:15 sati u Raštanima, gorjela trava i rastinje,

– od 00:25 do 01:00 sati u Raštanima, gorjeli željeznički pragovi,

– od 01:20 do 02:00 sati u Raštanima, gorjela trava i rastinje,

– od 04:00 do 04:55 sati u Baćevićima, gorjela trava i rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je osam intervencija na gašenju požara i to:

– od 09:10 do 10:10 sati na Bivolju Brdu, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:25 do 13:15 sati u Gabela polju, gorjelo smeće, trava i nisko rastinje,

– od 12:50 do 13:30 sati u Dretelju, gorjelo smeće,

– od 17:30 do 18:00 sati u Duhanskoj stanici, gorjelo smeće i dio krova,

– od 18:20 do 01:00 sati u Šurmancima, gorjela makija i rastinje,

– od 20:10 do 21:00 sati na Jasenici, gorjelo rastinje,

– od 21:25 do 22:00 sati u Čeljevu, gorjela trava i rastinje,

– od 04:40 do 05:10 sati u Tasovčićima u kampu, gorjelo smeće.

Općina Konjic. Prema informaciji iz Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, sinoć od 20:50 sati, požar u Ljesovini se ponovo aktivirao. Gori hrastova, bukova i kestenova šuma na nepristupačnom terenu.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 23:40 do 01:30 sati u mjestu Pijana brda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici Vatrogasne jedinice Ljubuški su od 08:30 do 19:30 sati gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Planikovača (Gornji Radišići). Opožareno je oko 3 ha trave, niskog rastinja i bjelogorične šume. Pravovremenom intervencijom spriječeno je širenje vatre na obližnje naselje. U intervenciji je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, a pomogli su i mještani sa traktorskim cisternama. Požar je ugašen a uzrok za sada nije poznat.

Općina Posušje. Pripadnici Vatrogasne jedinice Posušje su od 06:00 do 11:00 sati gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Zagorje, koji je dan ranije lokaliziran a u 11:00 sati potpuno ugašen. Opožareno je pet hektara trave, niskog rastinja i manja površina bjelogorične šume. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca sa brentačama i dvije vatrogasne cisterne. Za ovaj požar za sada nije utvrđen uzrok.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju od 18:58 do 19:53 sati u mjestu Ribić, gorjela je trava i nisko rastinje. Požar gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 15:50 do 19:10 sati u mjestu Trnovi, gorjelo je nisko rastinje i šuma. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju od 14:30 do 17:30 sati u naselju Bućevci, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je četiri  intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestu Donja Vraca, intervencija na gašenju šumskog požara. Požar ugašen,

– u mjestu Vrace, intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja,

– u ulici Avde Smajlovića, naselje Radakovo, intrvencija na gašenju zapaljenog teretnog motornog vozila. Požar ugašen. Povrijeđenih nije bilo. Na vozilu pričinjena materijalna šteta,

– na lokalitetu Lašvanske petlje, intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju u  mjestu Maoča, lokalitet Simin Han, gdje su gasili požar na putničkom motornom vozilu. Požar ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara na tzv.“Divljoj deponiji“ u mjestu Goliješnica, koji se proširio i na obližnju suhu travu. Požar ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Varda. Požar je ugašen.

Općina Usora. U mjestu Makljenovac došlo je do požara niskog rastinja. Požar je ugašen od strane Vatrogasne jedinice „TVJ Doboj RS“ i mještana.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Danas, u jutarnjim satima, došlo je do šumskog požara u naselju Bokavići. Vatrogasna jedinica općine Lukavac je lokalizirala požar. Intervencija je još uvijek u toku, do potpunog gašenja.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama u blizini željezničke stanice u Dubokom Potoku. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Kanton 10

Općina Livno. Dana 22.07.2017.godine, u 18:20 sati došlo je do požara otvorenog prostora na planini Troglav u općini Livno. Gorjela je suha trava i nisko rastinje.Požar nije niko gasio.

Općina Glamoč. Dana 22.07.2017.godine, u 19:30 sati, došlo je do požara otvorenog prostora na predjelu Matrak. Gorjela je suha trava i nisko rastinje, te je požar prijetio da zahvati borovu šumu. Požar su gasili djelatnici šumarije Glamoč.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljene trave.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Sanski Most, da je u rijeci Sani, u blizini naselja Podlug, na lokalnom kupalištu, pronađena ručna bomba koja se nalazi na dubini od oko 30 cm.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, a do njihovog dolaska policija je preduzela mjere obezbjeđenja mjesta pronalaska.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– od strane građanina, da je na lokalitetu Luke – Ilijaš, pronađen nepoznati NUS,

– od strane Policijske stanice Vogošća, da je u ulici Nova željeznička stanica – Semizovac, pronađen nepoznati NUS.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina G.Vakuf-Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je u mjestu Seferovići pronađena jedna granata.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite koji je granatu na licu mjesta uništio.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa izdao je Narandžasti  meteoalarm u Hercegovini, Krajini, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Očekivane max temperature zraka od 35 do 39 °C. UV indeks vrlo visok (između 8 i 10).

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE