FUCZ Muzeju Kaknja donirala određenu količinu delaborisanih minsko-eksplozivnih sredstava za eksponate

FUCZ Muzeju Kaknja donirala određenu količinu delaborisanih minsko-eksplozivnih sredstava za eksponate

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i prve godišnjice rada Muzeja u Kaknju, u kakanjskom muzeju je otvorena stalna muzejska postavka pod nazivom “Kakanj u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina” a upriličen je i okrugli sto na temu “Prva godišnjica Muzeja Kaknja”.

U saradnji sa Civilnom zaštitom općine Kakanj, a u povodu prve godišnjice Muzeja u Kaknju, FUCZ je poklonila Muzeju određenu količinu minsko-eksplozivnih sredstava koja su delaborisana za muzejsku postavku i u kojima se nalaze improvizovano sredstvo mali grom, kontejner za “osu”, zrna 125 mm za tenk T84, MB mine, tromloni, MRUD, PROM-ovi…

Ova muzejska postavka sadrži brojne predmete iz perioda 1992.-1995. godina, poput uniformi i amblema kakanjskih jedinica – Patriotske lige, Teritorijalne odbrane, Armije RBiH, improvizovanog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava, radiostanica i brojnih drugih predmeta.

Predstavniku FUCZ, Enveru Grahiću, vođi sarajevskog A tima, koji je prisustvovao otvaranju ove postavke, uručena je zahvalnica.

{loadposition 2016-03-07}