Na lokalitetu “Ostrožac na Uni-Prošići” kod Cazina deminirano skoro 65.000 m2 sumnjive površine

Na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Bihać A i B”, sa ukupno sedam deminera. Pronađene su tri kasetne bombice MK-1.

Na lokalitetu “Ostrožac na Uni-Prošići”, devet kilometara jugozapadno od Cazina, deminirano je, odnosno očišćeno 64.975 m² sumnjive površine. Na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Bihać A i B”, sa ukupno sedam deminera. Pronađene su tri kasetne bombice MK-1.

Radilo se na pretrazi terena od zaostale kasetne municije na kojem je 1992. godine bivša JNA djelovala kasetnom avio bombom tipa “BL-755”.

U septembru 2013. godine jedan mještanin je pronašao malu (kasetnu) avio-bombu MK-1 o čemu je obaviješten EOD tim FUCZ “Bihać A” koji je uništio na licu mjesta. Nakon toga ovaj lokalitet se nije koristio zbog bojazni od zaostale kasetne minicije.

Nakon deminiranja ove lokacije stekli su se uslovi za bezbjedniji pristup lokalnog stanovništva parcelama s ciljem bavljenja poljoprivredom i stočarstvom te korištenje drugih prirodnih resursa neophodnih za egzistenciju lokalnog stanovništva.