Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.08.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je sljedeće intervencije, i to:

– od 07:35 do 22:00 sati, na području Gornjih Vranjevića, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 07:40 do 08:50 sati, na Gubavici, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 09:00 do 21:30 sati, na Gubavici, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 17:35 do 22:00 sati, u Malom polju, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 20:50 do 04:20 sati, pored ceste M-17, između Bune i Žitomislića, gorjela je šuma,

– od 22:20 do 04:20 sati, na Gubavici, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 21:30 do 23:50 sati, na Busku, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 07:00 sati, jutros, ponovo se aktivirao požar na Gubavici.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:45 do 18:25 sati, u Višićima, gdje su gorjeli trska i rastinje.

Kanton 10.

Općina Drvar. Požar na prostoru općine Drvar, na planini Jadovnik, i dalje je aktivan. Požar je zahvatio visoku borovu šumu, i širi se.

Jutros, od 07:00 sati, helikopter OS BiH, gasi požar. Operativne snage sa zemlje ne mogu djelovati zbog miniranog terena i dima, koji je prema izjavama iz OpSlCZ-e Drvar, smanjio vidljivost.

Općina Glamoč. Dana 18.08.2017.godine, u 17.40 sati, dojava o požaru na području Mliništa, iznad općine Glamoč, gdje je gorjela trava. Požar je ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Požar na planini Čvrsnici, i dalje je aktivan. Na terenu su djelatnici šumarije Posušje, koji vrše izviđanje terena i mogućosti gašenja požara. Vatrogasci zbog nepristupačnosti požarišta nisu na intervenciji.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je sljedeće intervencije, i to: 

– od 14:48 do 16:18 sati, u mjestu Malo Založje, gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,

– od 16:25 do 18:05 sati, u mjestu Garavice, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom, te

– od 21:15 do 00:08 sati, u mjestu Čavnik, gorjela je borova šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju od 18:55 do 19:40 sati, u mjestu Krivaja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je intervenciju od 16:25 do 16:55 sati, ul.“ I Muslimanske Brigade“, gdje je gorjela trava i korov. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bos. Petrovac, imala je intervenciju od 14:40 do 15:27 sati, u mjestu Bukovača, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojaki kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenice, u naselju Varda, ugasili su požar trave i niskog rastinja.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, je u blizini naplatnih kučica, Autoputa „A1“, ugasila požar trave i niskog rastinja.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Pribitkovići, gdje je gorjelo cca sedam dunuma šume i niskog rastinja. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je dvije intervencije, i to: 

– u ulici Armije BiH, kod firme Junuzović, gdje je gorjelo nisko rastinje, te 

– u mjestu Bistrac, gdje je također, gorjelo nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara u nasejju Donje Krečane, gdje je  gorjelo cca pet dunuma šume i niskog rastinja. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je jednu veču intervenciju na gašenju dimnjaka i krovne konstrukcije, dana 19.08.2017. godine, u 04:02 sati, kada je primljena dojava, da je u ulici Čobanija br. 4,  općina Centar, došlo do požara, na dimnjaku u grilu „Pirpa“. Požar je osim dimnjaka zahvatio i dio krovne konstrukcije, ali je blagovremenom intervencijom vatrogasaca brzo ugašen, u 05:12 sati. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila. Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Osim ove intervencije, vatrogasci su imali još šest manjih intervencija, od čega: pet na gašenju trave i niskog rastinja, te jednu na gašenju zapaljenog otpada.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka, izmjeren na lokalitetu Lukavac, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

VODOSNABDJEVANJE

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, vršila je u dva navrata dostavu pitke vode, za naselje Tinja Gornja.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj, sistem Kraševo i dalje je na snazi Odluka o I stepenu redukcije. 

Općina Olovo. Na području općine Olovo pod redukcijom u vodosnabdijevanju su MZ-e: Dolovi  i  Kruševo.

Općine Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice Žepča i Zavidovića, i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda.

Srednjobosanski kanton

I dalje je otežano snabdijevanje pitkom vodom stanovištva sa vodovodne mreže u Donjem Vakufu i Pruscu. 

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, još uvijek vrši odvoz pitke vode za MZ-e Bukve, naseljena mjesta Putkovići i Nadioci, a

– DVD-e Vitez, vrši  odvoz pitke vode u naselje Bukve, u MZ- Bukve, tri puta tjedno po programu odvoza pitke vode.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz Policijske stanice Bihać, pristigla je prijava o pronalasku proptivpješadiske mine, u nenaseljenom području Velikog Založja, prema lokalitetu Grabež. Policija nije izvršila obilježavanje NUS-a, zbog rizičnog i zapuštenog terena. Dogovoreno je da Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite, skupa sa pripadnicima MAK-a, izađu na teren.

Općina Bosanska Krupa. Iz Policijske stanice Bos. Krupa, pristigla je  prijava o pronalasku protivpješadijske mine (tzv. pašteta), u mjestu Drenova glavica. Mina je pronađena u pomoćnom objektu, koji je u proteklom ratu bio u zoni borbenih dejstava. Policijska patrola izvršila je obilježavanje mjesta pronalaska.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od OpSlCZ-e Hadžići, da je u selu Vrančići, pronađen jedan nepoznat NUS. 

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, je zbog visoke dnevne temperature zraka, za danas izdao Naranđasti meteoalarm za područje Tuzlanskog kantona, te Žuti meteoalarm za ostala područja Federacije BiH, sa maksimalnom tempreturom do 37°C. 

Dodatno je za područje Unsko-sanskog kantona, izdat Žuti meteoalarm, gdje se očekuju grmljavina i jaki udari vjetra od 40 do 50 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE