Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.08.2017. godine, do 10:00 sati

POTRESI – ZEMLJOTRESI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Po podacima Euro-Mediteranskog seizmološkog centra u  23:31 sati, na području 13 km, južno od Stoca, zabilježen je slabiji potres magnitude 2.5 stepeni, po Richteru.

POŽARI

Kanton 10.

Općina Livno. Požar na planini Dinari iznad naselja: Čaprazlije, Donji i Gornji Rujani i Gubin, i dalje je aktivan. Ovaj požar širi se i dalje prema selu Odžak, u općini Livno i prema Republici Hrvatskoj.

Požar je aktivan i na području planine Troglav, na lokacijama Kadijina bukva i Razvala, na Vjestić gori, gdje gori trava, nisko rastinje i visoka šuma.

Općina Bosansko Grahovo. Požar koji je aktivan iznad sela Nuglašica, širi se prema selima  Radanovci i Bojmunte, u općini Livno. U ovom požaru najviše gori hrastova šuma i prijeti da se spusti prema navedenim selima.

Zbog minski sumnjivog terena, na ovom području gašenje požara kopnenim snagama nije moguće.

Općina Livno. VD-e Livno imalo je tri intervencije na gašenju požara, i to::

– od 08.30 do 13.45 sati, na Vještić gori, gdje je gorjela trava,nisko rastinje i visoka šuma,

– od 14.00 do 21.40 sati, na prijevoju Vaganj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, a požarom je bilo ugroženo nekoliko vikendica, i

– na Bastasima, lokacija Vukovići, od 22.30 do 01.40 sati, gdje se požar proširio do kuća, intervencijom VD-e Livno, to područje je odbranjeno.

Općina Livno. Jutros je na požarište iznad Sajkovića, gdje gori trava i nisko rastinje, u 4 naleta, sa vodom dejstvovao iz zraka helikopter OS BiH.

Napomena: I dalje postoji potreba za pomoć helikoptera OS BiH, u gašenju ovih požara.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:00 do 12:35 sati, u Bačevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

– od 13:20 do 14:45 sati, u Bijelom polju, gdje je gorjela trava i rastinje.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 15:00 do 22:00 sati, u reonu Platoa Kliševići, brdo Ljutoč, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar nije ugašen zbog nepristupačnosti terena. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom i 5 radnika nacionalnog parka, te
  • od 17:10 do 18:50 sati, u mjestu Garavice, gdje je gorjela trava. Požar gasila 4 vatrogasca sa 2 vozila.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju od 14:00 do 15:40 sati, u mjestu Mutnik, gdje je gorjela deponija otpada. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju od 01:35 do 02:00 sati, u mjestu Redžića mahala, u stanu, gdje je gorio klima-uređaj. Na intervenciju izišla 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 12:15 do 13:20 sati, u mjestu Krkojevci, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
  • od 14:00 do 17:45 sati, u mjestu Demiševci, gdje je gorjela trava. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom, i
  • od 18:00 do 19:00 sati, u mjestu Kijevo, gdje je gorjela trava. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bos. Krupa, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 15:30 do 16:00 sati, u Ulici Branilaca grada, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, te
  • od 10:40 do 18:00 sati, u mjestu Jasenica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenice, na putu prema Babinu, imala je intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila. U požaru je  pričinjena totalna  materijalna šteta. Požar je ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zvidovići, imala je intervenciju, u selu Perovići, gdje je izbio požar na pomoćnom objektu-garaža. Uzrok požara je nepoznat. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih lica.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju, kod željezničke stanice, gdje je izbio manji požar niskog rastinja i suhe trave. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara gdje su gorjele elektroinstalacije na objektima privatne firme „Alu-stolarija“ Ljubače.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je dvije intervencije na gašenju trave i niskog rastinja.

VODOSNABDIJEVANJE

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj, sistem Kraševo, i dalje je na snazi Odluka o I stepenu redukcije.

Općina Olovo. Na području općine Olovo, u  MZ-e, Dolovi  i Kruševo, i dalje su pod redukcijom u vodosnabdijevanju.

Vatrogasci Žepča i drugih  gradova po potrebi dostavljaju pitku vodu stanovništvu.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez vrši  odvoz pitke vode MZ-e Bukve, naseljeno mjesto Putkovići, sa istakanjem u rezervoar dva puta tjedno.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Od Policijske stanice Bos. Krupa, pristigla je prijava  o pronalasku NUS-a u rijeci Uni. Radi se o velikom zrnu dužine oko 40 cm, prečnika 9 cm, na čijem se vrhu nalazi upaljač.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od strane Policijske stanice Novo Sarajevo, da je u ulici Humska br. 320., pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Upozorenje iz FHMZ-a: Tokom poslijepodneva i prema kraju dana u Bosni se očekuje izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno olujnim udarima vjetra, obilnijim padavinama i gradom.

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka, za danas je  izdao Crveni meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa maksimalnom tempreturom do 41°C. Za ostala područja u Federaciji BiH za danas, izdato je Narandžasto upozorenje, gdje se očekuju visoke temperature i do 37°C, te grmljavinsko nevrijeme.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE