Predstavnici FUCZ u Zagrebu učestvovali na DRONEfestu, drugoj poslovnoj konferenciji o bespilotnim letjelicama (dronovima)

Konferencija je analizirala informacije u kojim segmentima je postignut napredak, a operateri bespilotnih letjelica su razmijenili svoja iskustva. Predavanja su obuhvatila više aktuelnih tema, od kojih se mogu izdvojiti tri, i to pravilnik EU koji se bavi novim zakonskim okvirom vezanim uz bespilotne letjelice. Poseban prostor dobila je i tema o dronovima u raznim industrijama, s naglaskom na poljoprivredu gdje pomažu u donošenju pravovremenih odluka u cilju osiguranja većih prinosa uz bolju kontrolu troškova. Zanimljiva tema je bila i ona vezano za snimanje iz vazduha koja je odredila izazove i prilike profesionalnog snimanja dronovima, a bilo je riječi i o sistemima za detekciju i zaštitu od neželjenog korištenja dronova.

U Zagrebu je 30. i 31.3.2017. godine održan DRONEfest, druga poslovna konferencija o bespilotnim letjelicama (dronovima). Kao i na prošloj, prvoj, koja se pokazala izuzetno uspješnom, cilj ove druge konferencije je isto tako bio da okupi profesionalce, pojedince, akademsku zajednicu i kompanije koji aktivno učestvuju u promoviranju i primjeni bespilotnih letjelica u svom poslovanju, te da pokažu trenutno stanje industrije bespilotnih letjelica i široj javnosti približe sve aspekte upotrebe bespilotnih letjelica.

Ovogodišnja konferencija analizirala je informacije u kojim segmentima je postignut napredak, a operateri bespilotnih letjelica bili su u prilici da razmijene svoja iskustva. Predavanja su obuhvatila više aktulenih tema, od kojih se mogu izdvojiti tri, i to pravilnik Evropske unije koji se bavi novim zakonskim okvirom vezanim uz bespilotne letjelice koje trenutno razvijaju nadležne organizacije EU. Poseban prostor u okviru ove konferencije dobila je i tema o dronovima u raznim industrijama, s naglaskom na poljoprivredu u kojoj pomažu u donošenju pravovremenih odluka u cilju osiguranja većih prinosa uz bolju kontrolu troškova.  Jedna od zanimljivih tema bila je i ona vezano za snimanje iz vazduha koja je odredila izazove i prilike profesionalnog snimanja dronovima, a bilo je riječi i o sistemima za detekciju i zaštitu od neželjenog korištenja dronova.

Posjetioci su mogli da vide demonstracije različitih tipova bespilotnih letjelica (dronova), a u okviru konferencije održan je sajam proizvođača i pružaoca usluga na tržištu bespilotnih letjelica.

Cilj ove konferencije je da se otvore mogućnosti saradnje, umrežavanja i pružanja pogodnosti korištenja bespilotnih letjelica u poslovanju. Stvaranjem zajedenice korisnika bespilotnih letjelica nastojat će se obratiti pažnja na razne mogućnosti razvoja inovacija na lokalnom i regionalnom nivou, kao mogućih novih izvoznih proizvoda i usluga.

Organizator DRONfesta je poznata hrvatska softverska kompanija IN2 koja čini okosnicu IN2 grupe sastavljene od kompanija iz šest zemalja regije.

Federalna uprava civilne zaštite, koju su na ovoj konferenciji predstavljali Jasminko Ibraković i Jasmin Geko, bespilotne letjelice uspješno koristi u svrhu potrage i spašavanja, ali i prilikom pregleda terena kod deminiranja.