Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju pomoćnog objekta (štala) u naselju Luka. Požar ugašen.

Unskosanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju od 14:00 do 15:15 sati, u mjestu Miostrah, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko.  Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju u  naselju Radovlje gdje je gorio dimnjak i krovna konstrukcija. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije (jednu na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju električnog stuba i jednu tehničku intervenciju).

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.11.2017. godine  odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Teočak dok je na lokalitetetu BKC odgovarao kvaltitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Živinice nije bilo moguće ocijeniti kvaltiet zraka.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Prijavljen pronalazak ručne bombe u blizini porodične kuće.

O pristigloj prijavi o pronalasku NUS-a obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Unskosanski kanton

Općina Velika Kladuša. Od policijske stanice Velika Kladuša primljena je službena zabilješka o pronalasku ručne bombe.

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Dana, 24.11.2017. godine, u 09:30 sati, od strane specijalne jedinice MUP-a, primljena informacija da je u ulici Kraljice Jelene br.88, pronađena jedna ručna bomba,

Općina Novo Sarajevo. Dana, 24.11.2017. godine u 09:38 sati, od strane PS Novo Srajevo, primljena informacija da je u ulici Humska 410, pronađena jedna ručna bomba.

O pristiglim prijavama o pronalasku NUS-a obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Jedna osoba je smrtno stradala, a druga je povrijeđena nakon  nesreće na deponiji Rača u blizini Zenice, koja se desila 24.11.2017. godine.

Dvadesetšestogodišnji S. H. iz Zenice poginuo je u nesreći koja se u petak oko 11 sati dogodila u jednom od ilegalnih rudnika u okolini deponije industrijskog otpada Rača kod Zenice, a smrt je konstatovana oko ponoći kada su spasioci uspjeli doći do tijela stradalog u 45 metara dubokoj jami i izvući ga na površinu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE