Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu (kuća) u naselju Čehaje. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju u naselju Mokušnice, gdje je intervenisala po prijavi građana da iz stana izlazi dim usljed manjeg požara. Požar ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan, 23.11.2017. godine odgovarao je kvaltitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetetu BKC.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana, 23.11.2017. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

  • u 13:30 sati, od Općinskog suda Mostar o pronalasku NUS-a (ručne bombe – 2 komada) u naselju Zalik.
  • u 14:30 sati, od Policijske stanice Sjever prijava o pronalasku jednog neidentificiranog NUS-a (granata) u mjestu Potoci.

Općina Jablanica. Dana, 23.11.2017. godine, u 10:55 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građanina o pronalasku minobacačke granate u Gornjoj Slatini, lokalitet Velagića kosa.

O pristiglim prijavama o pronalasku NUS-a obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Dana, 23.11.2017. godine,  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe CZ Sapna o pronalasku jedne ručne bombe. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Dana, 23.11.2017. godine, na području općine Olovo u naselju Žeravice, Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite izvršio je uništavanje NUS-a. Uništene su mine od ručnog bacača 12 komada.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE