Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.08.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Aktivni su  šumski požari na planinama Čvrsnici  i  Prenju (Rujište).

U 14:25 sati, od Službe civilne zaštite Grada Mostara stigao je Zahtjev za pomoć helikoptera OS BiH pri gašenju požara na Rujištu. Zahtjev proslijeđen Ministarstvu sigurnosti.

Na lokalitetu Drežnica-Batačke Lazine, na padinama planine Čvrsnice, gori  šuma munike i bukve. Požar se proširio  prema Velikoj borovoj glavi i prema Posušju (Bare i Blidinje).

Tokom proteklog dana vatrogasci Grada Mostara intervenisali su još:

– od 07:35 do 8:10 sati,  na području „Doline Sunca“, gorjela trava,

– od 09:55 do 10:15 sati, u Splitskoj ulici, dimilo u stubištu zgrade,

– od 10:30 sati, na Rujištu (Herceg vrelo), gori trava i šuma munike,

– od 11:35 do 13:40 sati, na području Goranaca, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:05 do 15:30 sati, na Vardi, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:10 do 18:35 sati, u Bakijinoj Luci, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:40 do 19:15 sati u Ortiješu uz M-17 gorjela trava,

– od 18:40 do 19:00 sati u Raštanima gorjela trava,

– od 01:50 do 01:30 sati u Raštanima gorjeli željeznički pragovi.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je sljedeće intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:35 sati, u selu Crnići, na granici s Republikom Hrvatskom, gori makija i šaša,

– od 12:45 do 13:20 sati, na Modriču, obnovio se požar na neizgorjelom terenu,

– od 13:40 do 15:30 sati, na Jasenici, gorjela trava i makija kod naselja,

– od 13:10 do 14:05 sati, u Gabeli gorjela šuma,

– od 15:05 do 16:15 sati, na Bivoljem brdu, gorjela trava i makija kod naselja,

– od 16:40 do 17:15 sati, u Počitelju, gorjela trava i makija uz rijeku Neretvu,

– od 19:30 do 20:35 sati u Čeljevu,uz rijeku Neretvu,  gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 10:30 do 13:00 sati u Čalićima, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je sljedeće intervencije na gašenju požara i to:

-Od 10:05 do 11:30 sati, gorjelo šiblje i nisko rastinje blizu sjedišta firme Šumarstvo „Prenj“ Konjic, u Sarajevskoj ulici br 31. Požar je prouzrokovao električni voz.

-Požar u mjestu Donje Selo  oko 20:00 sati ugašen. U gašenju požara učestvovalo blizu 60 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna brigada kantona Sarajevo, kompletna PVJ Konjic, pripadnici civilne zaštite Konjic i djelatnici Šumarstava „Prenj“ Konjic. U gašenju vatre koristile su se i  brentače i grablje.

-Od 14:00 do 15:10 sati, iznad mjesta Podorašac, gorjela trava i nisko rastinje (2-3 duluma). Bilo je ugroženo nekoliko stogova sijena, ali su spašeni. Požar je stavljen pod kontrolu, pripadnici PVJ-e Konjic su nastavili nadzirati požarište.

-Od 14:00 do 16:30 sati, u selu Brđani, izgorjelo oko 5 duluma trave i niskog rastinja.

-Požar na području Rakitnice- Lukomir, koji je izbio 24.08.2017godine, od 18:30 sati je lokalizovan  i nalazi se pod kontrolom.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Jučer od 07:00 sati do 23:55 sati, vatrogasci, pripadnici GSS, radnici šumarije, planinari (oko 50 ljudi) i 15 vojnika,  gasili su požar na Čvrsnici. Do jutra je dežuralo 20 ljudi. Izgorjelo je preko 700 hektara borove šume i niskog rastinja.

Od komandanta Profesionalne vatrogasne jedinice Posušje dobijene su slijedeće informacije: jutros je na ovom požarištu djelovao helikopter OSBiH, iz kasarne u Čapljini krenulo je 16 pripadnika OS BiH, u smjenu dolaze vatrogasci koji su jučer dežurali u Posušju. Duljina požarne linije je oko 7 kilometara, gori zapadno od ceste za vrh Pločno, za sada je požar pod nadzorom.

Osim ovog požara na području općine registrovan je još jedan požar od 17:40 do 19:30 sati, u Studenim Vrilima, gdje su gorjele gume uz krug poduzeća Vaman. Požar saniran.

Grad Široki Brijeg. Požar u Gornjem Crnču pogašen je sinoć oko 22:00 sati. Gorjela je šuma i nisko rastinje, a izgorjelo je nekoliko el.stubova. Bili su ugroženi stambeni objekti koji su odbranjeni.

Drugi požar, na Privalju, izbio je oko 20:00 sati, gorjela trava, šuma i nisko rastinje, a pogašen  je oko 23:00 sati.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala je tri intervencije na gašenju požara i to: požar na niskom rastinju u naselju Omazići, požar na niskom rastinju u naselju Jezero i zapaljeno smeće kod kolske radione u krugu rudnika mrkog uglja„Jama Omazići“. Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gradačac Dobrovoljno vatrogasno društvo Gradačac imalo je intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju u naselju Prnjavor (Srnice). Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na smeću u naselju Koksara. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla imala je tri intervencije na gašenju požara i to: požar na niskom rastinju u naselju Hidani, požar na niskom rastinju u naselju Pekmezije i požar na deponiji smeća Ravna Trešnja. Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju u centru grada. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:30 do 14:25  sati u mjestu Spahići. Gorjela je trava i smeće. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 16:40 do 17:00 sati u mjestu Ćuprija, gorjelo je nisko rastinje. Požar gasila  dva vatrogasaca sa jednim vozilom,

– od 18:45 do 20:15 sati u mjestu Donja Lučka, gorjela trava. Požar gasila 3 vatrogasca sa vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 12:25 do 15:30 sati u mjestu Lušci Palanka, gorjelo nisko rastinje. Požar gasila 2 vatrogasca sa  vozilom,

– od 22:30 do 01:30 sati na istom mjestu Lušci Palanka gorjelo je nisko rastinje. Požar gasila tri vatrogasca i jedan radnik šumarije sa vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Cvrće, gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara:  u naselju Kanal suhe trave i niskog rastinja, te u ulici Zmajevačka cesta otpadnog materijala na divljoj deponiji smeća. Navedeni požari ugašeni.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica Tešanj imala je intervenciju u ulici Alipaše Hečimovića na gašenju zapaljenog otpadnog materijala u kontejneru, a požar se proširio na ogrijevno drvo u blizini istog. Požar ugašen.   

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica Visoko imala je pet intervencija na gašenju požara:  -u naselju Čifluk na deponiji otpada farme pilića,

-u ulici Čajengradska suhe trave,

-u Centru grada, u starom mezarju, suhe trave,

-u  15,45 sati u mjestu Gornja Vratnica, došlo do požara 16 dunuma vočnjaka vl.T.N. i požara 20 dunuma vočnjaka vl.T.A. Požar ugašen. Ovom prilikom nastupila je materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

-u mjestu Kopači, intervencija na gašenju veće divlje deponije smeća.

Navedeni požari ugašeni.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica Žepče imala je intervenciju u 21,05 sati u mjestu Begov Han, gdje je došlo do požara na oko četiri dunuma niskog rastinja. Požar ugašen. Tom prilikom nastupila je materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

Kanton 10

Općina Drvar. Požar koji već danima gori na planini Jadovnik u općini Drvar i dalje je aktivan i širi se, u požaru gori visoka šuma. Požar ugrožava i vodozaštitno područje cijele općine Drvar. I dalje postoji velika potreba za gašenje helikopterom jer je teren nepristupačan za gašenje zemaljskim snagama, i zagađen je minama.

-Dana  25.08.2017.god. u 12,40 sati u u Policijsku stanicu Drvar stigla je dojava o drugom šumskom požaru, obaviještena Općinska služba civilne zaštite i radnici Šumarije.

Općina Tomislavgrad. U 14,15h požar gašen požar iznad Eminovog sela, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Livno. Vatrogasno društvo Livno i djelatnici Šumarije imali intervenciju iznad sela Lopatice, od 12:10-12:50 sati, gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Bosansko Grahovo. Dana 25.08.2017.god. stigla dojava  u Policijsku stanicu Bosansko Grahovo, da je u Bastasima izgorjela štala.

-Požar na području Međugorje-Staretina, koji je prije nekoliko dana lokalizovan, ponovno je aktivan.

Općina Kupres. Dana 25.08.2017.godine prijavljeno u Policijsku stanicu Kupres da je došlo do  požara iznad sela Mušići, obaviještena Općinska služba civilne zaštite i radnici Šumarije. Prema informaciji Operativnog centra civilne zaštite Kupres aktivan je prostorni požar fronte oko 3-4 km. Gori trava i nisko rastinje s tendencijom širenja prema visokoj šumi. Prostori  Šimlenica, Prika,  Jelovača i Škadim su prekriveni visokom šumom. Sa situacijom upoznati djelatnici Uprave ŠGD HBŽ šume. Predloženo im je da izrade operativne planove za odbranu područja od vatre. Područje je minski zagađeno i upotreba kopnenih snaga je nemoguća.

Općina Glamoč. Požar  na području između općina Glamoč i Kupres, lokalitet Škadim je aktivan već nekoliko dana, gori trava i nisko rastinje. Požar nadziru djelatnici Šumarije Glamoč.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara: jednu na gašenju trave i jednu na gašenju elektro-instalacije.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

„A“ tim za uklanjanje NUS-a angažovan na području Unsko Sanskog kantona.

„B“ tim za deminiranje nastavio proces deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3.“ na području općine Banovići.

„B“ timovi Žepče i Orašje nastavili proces deminiranja „Rožanj-Jelica“ na području općine Sapna.

Mašinski tim FUCZ  nastavio je proces deminiranja na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“ na općini Kalesija.

oštećenjE električne ili vodovodne mreže

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. U Bihaću, od 09:11 do 21:33 sati, bio je u prekidu 35 kV dalekovod Ripač koji je prouzrokovao kamion koji je zapeo za kablove.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj, sistem Kraševo i dalje je na snazi Odluka o I stepenu redukcije.

Općina Olovo. Na području općine Olovo pod redukcijom u vodosnabdijevanju su MZ: Dolovi  i  Kruševo.

Općine Žepče i Zavidovići. Vatrogasne jedinice Žepča i Zavidovića, i dalje povremeno vrše dostavu vode ugroženom stanovništvu lokalnih seoskih vodovoda, obzirom da su izvorišta presušila, zbog velike suše.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez i DVD Vitez i dalje vrše  odvoz pitke vode u MZ Bukve, naseljena mjesta Putkovići, Nadioci i Bukve.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Narandžasti meteoalarm za dio Federacije BiH, sa maksimalnom tempreturom do 37°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE