POZIV PLANINARIMA I PLANINARSKIM VODIČIMA DA PRIJAVE PRONALAZAK NEEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA

Nakon više primljenih informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava u neposrednoj blizini planinarskih staza, uglavnom na udaljenim i teško dostupnim lokacijama kojima je nemoguće pristupiti bilo kakvim vozilom, Federalna uprava civilne zaštite počela je pripremati akciju tokom koje bi trebalo prikupiti, potvrditi i locirati ovakve prijave, te isplanirati i izvršiti uništenje prijavljenih eksplozivnih sredstava. Zbog broja pristiglih informacija operacija će biti usmjerena prvenstveno na područje Treskavice, ali će biti planirano uništenje eksplozinih sredstava i na drugim planinama prema primljenim informacijama. 

S obzirom da se radi o pronađenim eksplozivnim sredstvima koja se nalaze udaljena više sati hoda od naselja i prohodnih puteva, radi se o veoma rizičnoj operaciji koja iziskuje temeljite  pripreme. Jedna od osnovnih stvari je lociranje sredstava kako vrijeme i resursi ne bi bili trošeni na uzaludna traženja. U tom smislu molimo planinare i planinarske vodiče da prikupe minimalnu količinu informacija potrebnu za efikasno pronalaženje ovih sredstava. Prvenstveno ih upozoravamo da uočeno eksplozivno sredstvo nipošto ne diraju, već da ga fotografišu u krupnom planu i njegovo okruženje i snime koordinatu mobilnim telefonom. Potrebno je i da sredstvo obilježe komadom najlona ili tkanine u boji kako bi moglo biti uočeno u kamenjaru ili vegetaciji.

U pojedinim slučajevima timovi za UES Federalne uprave civilne zaštite već su uklonili nekoliko sredstava prijavljenih pored planinarskih staza na planinama Treskavici i Visočici u čiju je blizinu bilo moguće prići vozilima.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovih zadataka.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava mogu se prijaviti na sljedeće kontakte:

  • Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite – 767 530
  • Na facebook stranici FUCZ (inbox)
  • Na e-mail adresu – prijava.nus@http://fucz.gov.ba