Predstavnici FUCZ prisustvovali prezentaciji o poplavama pod nazivom “Studija slučaja: Maglaj – poplave, maj 2014. godine”

U organizaciji OSCE-a i Općine Maglaj, u ovom gradu je, 08.12.2015. godine, održana prezentacija o poplavama pod nazivom “Studija slučaja: Maglaj – poplave, maj 2014. godine”.

Navedenoj prezentaciji prisustvovali su: direktor Odjela za ljudske resurse OSCE-a u BiH, Kendall Palmer, šef terenskog ureda Travnik– OSCE-a u BiH, Cristiano Barale, predstavnik Agencije za upravljanje krizama Kraljevine Danske (DEMA), prof. dr. Šefik Muhić (koautor studije), predstavnici resornih ministarstava i upravnih organizacija Vlade FBiH, kao i predstavnici Vlade Ze-Do kantona, načelnici okolnih općina, direktori javnih ustanova Općine Maglaj, šefovi općinskih službi civilne zaštite susjednih općina iz Republike Srpske i Federacije BiH. Federalnu upravu civilne zaštite predstavljali su Marina Kanevčev i Samir Džihić.

Studijom se želio predstaviti metodološki osvrt na nedavnu katastrofu i nastojanje općine Maglaj da skrene pažnju na važnost uspostavljanja funkcionalnog sistema upravljanja rizicima od katastrofa na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Nakon održane prezentacije data je mogućnost svim prisutnim da razmijene mišljenja, znanja i iskustava o reagovanju u uslovima prirodnih katastrofa, saradnji općinskih, gradskih, kantonalnih nivoa sa entitetskim nivoima, u aktivnostima planiranja i procjenjivanja u prirodnim i drugim nesrećama, kao i da daju svoje komentare i preporuke vezano za prezentiranu studiju.

Moderator prezentacije bio je Daut Bajramović iz Misije OSCE u BiH, a predavač prof. dr. Šefik Muhić (DEMA).

{loadposition 2015-12-14}

Predmetna studija ocijenjenja je vrlo kvalitetnim i sveobuhvatnim dokumentom koji će naći svoju širu primjenu u sistemu zaštite od sličnih prirodnih katastrofa.