Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.02.2017. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju, na području Posavskog kantona. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————-  585 cm (pripravno stanje), jučer 605 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-  447 cm (pripravno stanje), jučer 465 cm,

–   Orašje ——————————————  671 cm (pripravno stanje), jučer 678 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,67 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,4 m3/s.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodnih tokova na području Kantona, u granicama je normalnog.

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona vodostaji su u blagom porastu.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – KVALITET ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 09.02.2017. godine,  odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, BKC,  Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna Kladanj nije mogao  ocijeniti.                                   

OBLAST  VODOSNABDJEVANjA

Unsko-sanski kanton

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećane mutnoće na izvorištima: Klokot, Privilica, Gata, Ostrovica i Toplica. Potrošačima sa ovih izvorišta i dalje se apeluje da vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće, dok je vodosnabdijevanje u ostalim općinama zadovoljavajuće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dana 09.02.2016. godine, u 09:45 sati,  Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da se na lokalitetu Žunovnica nalazi nepoznat NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite koji je izvršio uklanjanje  navedenog NUS-a.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Na lokalitetu Reput, prijavljen pronalazak više komada nepoznatog NUS-a. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 09.02.2017.godine, u 10:40 sati, od strane gradjanina primljena informacija o pronalasku jedne ručne bombe. Prijava po prijemu proslijeđena vođi tima  Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite

Tuzlanski kanton

Općina Maglaj.  „A“ Tim Tuzla za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a, na području općine Maglaj u Zeničko – Dobojskom kantonu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE