Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.02.2017. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju, na području Posavskog kantona. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————-  564 cm (pripravno stanje), jučer 585 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-  421 cm (pripravno stanje), jučer 447 cm,

–   Orašje ——————————————  649 cm (pripravno stanje), jučer 671 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,61 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,4 m3/s.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodnih tokova na području Kantona, u granicama je normalnog.

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona vodostaji su u blagom porastu.

POŽARI (LP – 3)

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju u vremenu od 20:40 do 23:32 sati, u mjestu Veliki Radić, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila, pričinjena je veća materijalna šteta.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je dvije intervencije i to:

u mjestu Krčevine, gdje je psihički oboljelo lice zapalilo odjevne predmete u prostoriji u kojoj boravi. Brzom intervencijom građanja i vatrogasaca požar je ugašen,

te intervencija na gašenju manjeg požara u Tržnom centru Zavidovići, u kancelarijskom prostoru firme „Planet“. Požar je ugašen. Pričinjena materijalna šteta u obje intervencije. Povrijeđenih lica nije bilo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju, u naselju Raštani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije i to:

–        od 14:30  do 15:15 sati, u Tasovačkom polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te,

–        od 16:55  do 19:30 sati, u  Šurmancima, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara kancelarija, u poslovnim prostorijama rudnika Kreka u Tuzli. Požar je ugašen.

Kanton 10

Općina Glamoč. Jutros u 07:20 sati, izbio je požar na pomoćnom objektu – štali, u mjestu Podglavica. U objektu je uskladišteno 1500 bala sijena. Požar gase mještani, a Vatrogasna jedinica općine Glamoč vrši osiguranje prostora.

OBLAST  VODOSNABDJEVANjA

Unsko-sanski kanton

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećane mutnoće na izvorištima: Klokot, Privilica, Gata, Ostrovica i Toplica. Potrošačima sa ovih izvorišta i dalje se apeluje da vodu prokuhavaju prije upotrebe za piće, dok je vodosnabdijevanje u ostalim općinama zadovoljavajuće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je informaciju o postojanju NUS-a, u mjestu Glinica, radi se o tromblonskoj mini.

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Dana 10.02.2016. godine, u 11:20 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je informaciju od strane gradjanina, da se u ulici Halil-bega Hrasnice br. 94, nalaze dvije ručne bombe i nekoliko komada metaka.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je informaciju o postojanju NUS-a, od strane Općinske službe civilne zaštite Živinice, radi se o ručnoj bombi, jedan komad.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

„A“ Tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a na području Grada Tuzla i općine Živinice.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE