Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj, imali su intervenciju na gašenju požara dimnjaka na stambenom objektu, kod autobuske stanice. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je intervenciju, na gašenju GRAS-ovog minibusa, koji je bio parkiran na stajalištu Stupska petlja, nije bilo povrijeđenih lica.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Općinskoj službi civilne zaštite Srebrenik, prijavljeno je aktiviranje starog klizišta, koje ugrožava jedan stambeni objekat.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Jablanica, o postojanju neeksplodiranog ubojnog sredstva, radi se o ručnoj bombi.

O primljenim  informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

„B“ tim za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite, nastavlja proces deminiranja na zadatku Pribitkovići 3, na području općine Banovići.

„B“ tim Federalne uprave civilne zaštite, radi na završnim radovima na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“, na području općine Kalesija.

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE – AKTIVNOSTI

Dana, 18. i 19. 11. 2017. godine, u Centru za edukaciju sport i rekreaciju “Safet Zajko”, Općina Novi Grad Sarajevo, održati će se trening i vježba tehničkog spašavanja u vertikalnim uslovima, koji će voditi instruktori i spasioci Gorske službe spašavanja, Republike Slovenije (Gorska rešavalna zveza Slovenije). Treningu i vježbi će prisustvovati pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Stanice gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo.

Organizatori ove vježbe i treninga su Federalna uprava civilne zaštite i Služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo.

Ispred Federalne uprave civilne zaštite u treningu i vježbi sudjelovati će pripadnici tima za potragu i spašavanje u urbanim uslovima (sa psima), tima za potrage i spašavanje na nepristupačnom terenu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE