Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.08.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton 10.

Općina Livno. Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije, Donji Rujani i Gubin je i dalje aktivan.

Reaktiviran je i požar na području planine Troglav na lokacijama: Kadijina bukva i Razvala na Vjestić Gori. Požar gase 3 ekipe Šumarije.

Općina Bosansko Grahovo. Požar na predjelu mjesta Resanovci, između Bosanskog Grahova i Drvara je aktivan. Požar gase pripadnici Šumarije Bosansko Grahovo i Drvar te pripadnici civilne zaštite Bosansko Grahovo i Drvar.

Požar na planini Staretini jutros je također aktivan. Zbog minsko sumnjivog terena gašenje kopnenim snagama nije moguće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Pripadnici PVJ grada Mostara imali su dvije intervencije na gašenju požara otvorenog prostora i to:

 • od 14:50 do 23:05 sati, u Žitomisliću i na Pijescima gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 21:05 do 22:45 sati, na Podveležju je gašen požar trave i niskog rastinja.

Općina Čapljina. Pripadnici PVJ Čapljina imala je 4 intervencije i to:

 • od 15:00 sati aktivan je požar na brdu Jasenica. U požaru gori šuma i nisko rastinje. Vatrogasci su na terenu.
 • od 15:40 do 20:00 sati, gašen je požar u Gabela polju gdje je gorjela trava i nisko rastinje.
 • od 18:00 do 18:50 sati, ispomoć pripadnicima PVJ Mostar na gašenju požara na lokalitetu Pijesaka.
 • od 18:25 do 19:05 sati, u Trebižatu je gašen požar trave i niskog rastinja.

Općina Čitluk. Profesionalna vatrogasna jedinica Čitluk imala je 2 intervencije i to:

 • od 13:26 do 15:00 sati, u Bijakovićima je gašen požar trave i niskog rastinja,
 • od 19:13 do 21:00 sati, u Međugorju na brdu Križevac gašen je požar trave i niskog rastinja.

Općina Neum. Profesionalna vatrogasna jedinica Neum je u periodu od 13:00 do 17:00 sati, na lokalitetu Žukovica, gasila požar u kojem je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor/Rama. Vatrogasna jedinica Prozor Rama imala je 2 intervencije i to:

 • od 10:51 do 16:00 sati, gašen je požar u kojem je gorjela šuma i nisko rastinje uz put za selo Percane, u blizini vodostana HE „Rama“.
 • od 19:20 do 21:10 sati, gašen je požar u kojem je gorjela trava i nisko rastinje uz put za selo Percane.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Požar otvorenog prostora koji je sa prekidima trajao tri dana na lokalitetu Gornji Radišići, lokaliziran je jučer oko 19:30 sati. Na požarištu su djelovali vatrogasci iz Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja ukupno oko dvadeset vatrogasaca i tridesetak mještana koji su pomagali sa nekoliko traktorskih i auto cisterni. Ukupno je bilo angažirano deset vatrogasnih vozila. U periodu od 18:00 do 19:30 sati na požarištu su djelovala dva Kanadera koji su svaki sa sedam naleta doprinjeli da se situacija stabilizira. Na terenu su ostali samo pripadnici vastrogasne jedinice Ljubuški i mještani koji dežuraju na požarištu. Opožarena je velika površina trave, niskog rastinja i šume. Nije bilo štete na stambenim i gospodarskim objektima. Zbog sumnji na podmetanje požara pripadnici MUP-a provode operativne radnje u svrhu eventualnog otkrivanja počinitelja.

Općina Posušje. Dana, 03.08.2017. godine, pripadnici vatrogasne jedinice Posušje u dva su navrata gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Zagorje i to u periodu od 06:00 do 10:30 i od 15:00 do 17:30 sati. Opožareno je oko jednog hektara trave, niskog rastinja i šume.

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Od petka, 28.07.2017. godine aktivan je šumski požar na lokalitetu Crni Vrh – Semešnica. Požar je zahvatio znatnu površinu crnogorične šume u kojoj preovladava bor. Na suzbijanju istog angažirana je ekipa VJ ŠPD SBK-a. Suzbijanje požara otežano iz razloga što je lokalitet, po saznanjima predstavnika Šumarije Donji Vakuf miniran.

Općina Travnik. Teritorijalna vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju u naselju Gornje Putićevo gdje je gašen požar trave i niskog rastinja. Požar ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-a Vitez imali su intervenciju u naselju Donja Večeriska. Utvrđeno je da gori deponija sa smećem. Požar ugašen.

Općina Jajce. Teritorijalna vatrogasna jedinica Jajce imala je dvije intervencije na gašenju požara otvorenog prostora i to:

 • kod napuštenog objekta Dom Kajakaša gašen je požar niskog rastinja. Požar ugašen.
 • u naselju Ćusine gašen je požar niskog rastinja. Požar ugašen.

Općina Novi Travnik. Pripadnici vatogasnog društva Novi Travnik imali su intervenciju u mjestu Bistro, gdje je gorjela deponija i šuma. Požar ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Teritorijalna vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je intervenciju u periodu od 15:27 do 16:45 sati u mjestu Vrtoče, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Teritorijalna vatrogasna jedinica Sanski Most imala je intervenciju u periodu od 19:00 do 20:30 sati u mjestu Sasina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela trava i nisko rastinje u naselju Varda. Požar ugašen.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara na niskom rastinju u naseljima Katanovići i Gornje Hrasno. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na niskom rastinju u naselju Kuge (Utrne) i požar u naselju Gornji Srebrenik (Brezje) gdje je gorjela stara drvena kuća, pomoćni objekat, 2 sijena, traktor i stajnjak. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije na gašenju požara niskog rastinja.

VODOSNABDIJEVANJE

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo, u MZ Dolovi i Kruševo, aktivne su redukcije u vodosnabdijevanju.

Općina Tešanj. Na vodovodnom sistemu Kraševo, i dalje stoji na snazi Odluka o I stepenu redukcije za vodosnadbjevanje.

Srednjobosanski kanton

Otežano snabdijevanje pitkom vodom stanovištvo koje gravitira vodovodnoj mreži u D.Vakuf i Pruscu. DVD Stari Vitez vrši  odvoz pitke vode MZ Bukve, naseljeno mjesto Putkovići sa istakanjem u   rezervoar dva puta tjedno, ponedeljak-petak, a po Programu odvoza pitke vode.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Kantonalni operativni centara civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a na lokalitetu Vraniska. Prijavljen je pronalazak jedne ručne bomba. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Dana, 03.04.2017. godine, pripadnici GSS-a Široki Brijeg su u periodu od 12:15 do 14:40 sati tražili su mlađu mušku osobu na lokalitetu Čerigaj koju su i pronašli u 14:40 sati i istu odveli u Dom zdravlja Široki Brijeg zbog dehidriranosti.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE