U treningu tehničkog spašavanja u vertikalnim uslovima, koji je održan u Centru “Safet Zajko”, uz instruktore iz Slovenije učestvovali i spasioci FUCZ

Učesnici treninga usvojili su preporuke instruktora iz Slovenije utemeljene na dugom iskustvu u bavljenju ovom vrstom spašavanja čime je potpuno ispunjen cilj ovog treninga. Spasioci FUCZ bili su visoko motivirani te su već stečena znanja unaprijedili kako bi što efikasnije i sigurnije odgovorili na aventualnu situaciju u kojoj bi bilo neophodno provoditi spašavanje ove vrste.

Prošlog vikenda (18. i 19. novembar) na trening poligonu za spašavanje sa visine u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u Općini Novi Grad Sarajevo održan je dvodnevni trening tehničkog spašavanja u vertikalnim uslovima koji je, u organizaciji Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Službe civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, vodilo šest instruktora Gorskog spasilačkog saveza Republike Slovenije.

U treningu je učestvovalo 15 spasioca iz FUCZ (Tim za potragu i spašavanje u urbanim uslovima – sa psima) i Gorske službe spašavanja Stanica Novi Grad Sarajevo sa instruktorima iz Slovenije s kojima su vježbali različite tehnike nužne za zbrinjavanje unesrećenih u situacijama u kojima je potrebno izvršiti evakuaciju sa visine.

Dvodnevna aktivnost spasilaca FUCZ i Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo završena je vježbom na kojoj su prikazane tehnike spašavanja sa visine i to vertikalni i kosi transport unesrećenih, transport vodiča i potražnog psa sa visine i evakuacija osoba sa visine.

Učesnici treninga usvojili su preporuke instruktora iz Slovenije utemeljene na dugom iskustvu u bavljenju ovom vrstom spašavanja čime je potpuno ispunjen cilj ovog treninga. Spasioci FUCZ bili su visoko motivirani te su već stečena znanja unaprijedili kako bi što efikasnije i sigurnije odgovorili na aventualnu situaciju u kojoj bi bilo neophodno provoditi spašavanje ove vrste. Ovakvi treninzi su izuzetno bitni jer spasioce održavaju u kondiciji, ne samo u fizičkoj, već i tehničkoj, kako bi znali upravljati određenim spravama za spašavanje. Inače, pripadnici FUCZ redovno treniraju, ali je važno da su i ovaj put od instruktora iz Slovenije usvojili nova znanja i nove tehnike koje će im u budućnosti olakšati ovaj posao i razviti interoperabilnost sa drugim službama u okolnostima odgovora na incident ili nesreću koji zahtijevaju primjenu tehničkih metoda u vertikalnom spašavanju.