Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.03.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Sinoć, od 20:50 sati, ponovno je aktivan požar na lokalitetu Boračkog jezera. Pripadnici Vatrogasne jedinice Konjic zbog nepristupačnosti terena nisu u mogućnosti gasiti požar. Požar trenutno ne ugrožava stambene objekte.

Grad Mostar. PVJ grada Mostara imala je intervenciju u periodu od 13:10 do 14:55 sati, na lokalitetu Željuše, gdje je gasila požar u kojem je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. VJ Neum je u periodu od 16:30 do 19:00 sati, u mjestu Papratnica, gasila požar u kojem je gorjela trava i nisko rastinje. Požar ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. VJ grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara u kojem je gorjela suha trava i to:

  • od 17:00 do 17:45 sati, u mjestu Pritoka, i
  • od 21:15 do 21:45 sati, u mjestu Golubić.

Općina Bosanski Petrovac. VJ Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara u kojem je gorjela suha trava i to:

  • od 17:32 do 19:30 sati, u mjestu Bukovača, i
  • od 19:50 do 21:15 sati, u mjestu Bjelajsko polje.

Općina Cazin. VJ Cazin je u periodu od 17:42 do 19:30 sati, imala intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio travu u mjestu Jazmak.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. PVJ Srebrenik je u naselju Ćehaje, imala dvije intervencije na gašenju požara na niskom rastinju. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Tuzla. PVB Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju u naselju Plane. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U protekla 24 sata, PVJ grada Zenice je na lokalitetima: Janjića, Kamberovića polja i Crkvine imala intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja. Požari su ugašeni.

U naselju Radakovo došlo je do požara dimnjaka na stambenom objektu (baraka). Požar ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Kakanj. Na području općine, registrovane su dvije vatrogasne intervencije na gašenju požara niskog rastinja, suhe trave i manje površine šume u mjestima: Ričica i Brežani. Požari su ugašeni.

Općina Maglaj. VJ Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestu Ošve. Požar ugašen.

Općina Visoko. VJ Visoko imala je intervenciju u mjestu Ramadanovci gdje je vršeno gašenje požara suhe trave i niskog rastinja.

Srednjobosanki kanton

Općina Travnik. Pripadnici TVJ Travnik su na lokalitetu Gostunj-Gornje Putićevo, imali intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar ugašen.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su šest manjih intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja na lokalitetima: Delijaši, Lješevo, ulica Vitkovac, Betanija, ulica Ramiza Alića i na Mojmilu. Požari su ugašeni.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Izvode se radovi na izrgradnji potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište za sada je stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu 29 cm, u toku 24 sata. Pumpa nije u funkciji, zbog puknuća cjevovoda. Za naselja (Brnjica, Subotinja i Mramora) koja su koristila putnu komunikaciju kroz Donji Kakanj do daljnjeg se koriste alternativni putni pravci.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je šest informacija o pronalasku NUS-a i to:

  • dana, 27.3.2017. godine, u 09:00 sati, dojava od strane Općinske službe CZ Novo Sarajevo, da je u ulici Novopazarska pronađen jedan nepoznat NUS,
  • dana, 27.3.2017. godine, u 09:18 sati, dojava od strane Općinske službe CZ Novi Grad, da je u ulici Brezanska pronađen jedan nepoznat NUS,
  • dana, 27.3.2017. godine, u 09:40 sati, dojava od strane PS Stari Grad, da je u ulici Šumarska pronađen jedan nepoznat NUS,
  • dana, 27.3.2017. godine, u 12:32 sati, dojava od strane PS Centar, da je na lokalitetu Hambine carine pronađen jedan nepoznat NUS,
  • dana, 27.3.2017. godine, u 12:37 sati, dojava od strane Općinske službe CZ Ilijaš, da je na lokalitetu Donje Misoče pronađen jedan nepoznat NUS,
  • dana, 28.3.2017. godine, u 07:50 sati, dojava od strane građanina, da je u ulici Izeta Čomore bb (Butmir) pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena neeksplodirana ubojna sredstva uklonili isti dan, osim zadnjeg prijavljenog NUS-a kojeg će ukloniti u toku današnjeg dana.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovaća. Dana, 27.03.2017.godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio informaciju o pronalsku jednog nepoznatog NUS-a na lokalitetu Putiš. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana, 27.03.2017.godine, u 15:09 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio prijavu o pronalasku NUS-a (tromblonska mina) u Sjevernom logoru. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale FBiH. Dana, 27.03.2017. godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u selu Turkovići, tim za UES Federalne uprave civilne zaštite izašao je na lokaciju gdje su preuzeli jednu minobacačku minu kalibra 60 mm koju su uskladištili.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE