# TogetherAgainstMines – Zajedno protiv mina

Povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe pritiv mina – Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, pridružila se godišnjoj kampanji  # TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama a život stanovnika je u stalnoj opasnosti. Demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju eksplozivnih sredstava.

Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života. Gotovo 20 muškaraca, žena i djece bude ubijeno ili osakaćeno svaki dan.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite u narednih nekoliko dana (do 4. aprila) fotografisati će se sa javnim ličnostima i običnim građanima kako bi u svrhu obilježavanja 4. aprila dala svoju podršku za svijet bez mina. Fotografije se mogu pogledati na web (www.http://fucz.gov.ba) i fb stranici Federalne uprave civilne zaštite, a dijelit će se i putem fb stranica svih onih koji se nalaze na fotografijama.

Pozivamo i ostale koji žele podržati ovu kampanju da klikom na ovaj link (www.togetheragainstmines.org) urade sljedeće:

  1. Preuzmu i isprintaju crveni trougao.
  2. Fotografišu se sa crvenim trouglom.
  3. Postave fotografiju na instagram, facebook ili twitter koristeći # TogetherAgainstMines.
  4. Podijele fotografiju sa prijateljima.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”2” gal_title=”TogetherAgaistMines – Zajedno protiv mina”]