FUCZ posjetila ambasadorica Francuske u BiH NJ.E. Claire Bodonyi

FUCZ posjetila ambasadorica Francuske u BiH NJ.E. Claire Bodonyi

Tema ovog sastanka bile su aktivnosti koje su do sada realizirane uz pomoć Ambasade Francuske u BiH, kao što je vatrogasna oprema koju je donirala organizacija “Vatrogasci za međunarodne hitne slučajeve“ (“Pompiers De L'urgence Internationale“) iz Francuske, koja već godinama pomaže vatrogasnim jedinicama u BiH. Ova organizacija uručila je Federalnoj upravi civilne zaštite uređaje za disanje. FUCZ, donirane uređaje za disanje, koji se koriste za pružanje prve pomoći u slučajevima požara ili curenja plina, ustupila je vatrogasnim jedinicama u općinama na području FBiH, i to za devet kantona i Distrikt Brčko.

Razgovaralo se i o mogućnostima nastavka saradnje Ambasade Francuske i FUCZ u skladu sa projektima koji su planirani Programom razvoja FUCZ za naredni period u oblasti zaštite od požara i vatrogastvu, nabavci vatrogasne opreme za općine u Federaciji BiH koje nisu u mogućnosti same u potpunosti opremiti svoje Vatrogasne jedinice i obuci pripadnika tih jedinica.

Pomenuti su i drugi projekti koji su planirani za naredni period, kao što je Mreža volontera FUCZ i uspostava 112 jedinstvenog broja za hitne slučajeve na području Federacije BiH.

Na kraju ove posjete ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja bila veoma uspješna pa je iskazana obostrana želja da se ona nastavi.

{loadposition 2016-02-12}