Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 10./11.02.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica Đurđevik, imala je jednu intervenciju gašenja požara na krovu Osnovne škole, u naselju Stari Đurđevik. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina, imala je intervenciju u periodu od 03:15 do 05:30 sati, u mjestu Dračevo, gdje je izbio požar na obiteljskoj kući. Na objektu nastala veća materijalna šteta.

JAK VJETAR

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. U naselju Gornja Orahovica, uslijed jakog vjetra, jedan stambeni objekat (privatna kuća) ostao je bez krova. Na lice mjesta su izašli službenici Općinske službe civilne zaštite i predali vlasniku najlon, kojim će privremeno pokriti objekat.

Općina Kalesija. Na području općine, u Mjesnoj zajednici Tojšići, jak vjetar je oborio stablo na privatni stambeni objekat, te je došlo do oštećenje krova.

Općina D. Istok. Na području općine vjetar je oštetio krovove, na dva stambena objekta u naseljima Mala Brijesnica i Klokotnica.

Općina Kladanj. Na području općine oštećeno je više krovova usljed jakog vjetra, te su predsjednici mjesnih zajednica dobili zadatak da izvrše popis oštećenih objekata.

ZAGAĐENOST ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za 10.02.2016. godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima: Lukavac, Cerik i Mobilna: Banovići.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Svi kvarovi koji su nastali u proteklom periodu zbog olujnog nevremena su otklonjeni, ostalo je još prekida u snabdijevanju sa el.energijom na niskonaponskoj mreži.

Elektroenergetski sistem je stabilan.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite TK-a primio je u toku dana, prijave o postojanju NUS-a iz:

– Općinske službe civilne zaštite Gradačac, radi se o raketi, Zolja 64 mm -1 kom, te

– općinske službe civilne zaštite Kalesija, radi se o zrnu PAT-a 20 mm. O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Gračanica. „A“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ, obavljao je radove na uklanjanju NUS-a, na području općine Gračanica.

Općina Kalesija. „B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ, nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to:

– od strane Operativnog centra civilne zaštite općine Ilijaš, da je u naselju Kamenica bb, pronađena granata,

– od strane Policijske stanice Novo Sarajevo, da je u ulici Pofalička br.2, pronađena ručna bomba.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeni NUS, odmah uklonili.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I danas se nastavlja potraga za nestalim M.A, za kojeg se pretpostavlja da je upao u rijeku Krivaju. Rijeka Krivaja je jako zamućena, pa se potraga vrši vizuelnim pregledom rijeke.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE