Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom  stambenom objektu u naselju Krojčica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica kantona Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju požara u općini Novi Grad i to:

– Prva intervencija bila je u 12:36 sati, u ulici Biočki put br. 28, gdje je došlo do požara na krovu kuće. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Požar jr lokalizovan u 13:22 sata, a ugašen u 14:46 sati. Jedna osoba je povrijeđena. Na objektu je pričinjena materijalna šteta.

– Druga intervencija bila je u 18:45 sati, u ulici Ante Babića na br. 5, gdje je došlo do požara u stanu, na četvrtom spratu stambene zgrade. U gašenju požara učestvovalo je 25 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila. Na lice mjesta izašli su direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i njegov pomoćnik za zaštitu od požara i vatrogastvo, kao i komadant Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo, koji su koordinirali akcijom gašenja požara. Na lice mjesta su bili prisutni i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, te ekipe Hitne medecinske pomoći. Izvršena je evakuacija stanara ugroženih požarom. Požar je lokalizovan u 20:00 sati, a ugašen u 21:15 sat. Pričinjena je znatna materijalna šteta. U požaru 22 osobe (od toga tri vatrogasca) zadobila su lakše povrede udisanjem ugljen monoksida. Sve povrijeđene osobe su medecinski zbrinute.

SNIJEŽNE PADAVINE

Unsko-sanski kanton

Snijega na kolovozu jutros ima na putnom pravcu Ključ-Bosanski Petrovac-Drvar, gdje dodatne poteškoće stvaraju i jaki udari vjetraZbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima koji prolaze kroz usjeke i preko planinskih prevoja,  mogući su odroni zemlje i kamenja. Potrebno je vožnju prilagoditi uslovima na putu.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno usljed mokrih kolovoza, ali bez zastoja i posebnih ograničenja. Na pojedinim višim predjelima registrovano je malo snijega.

OŠTEĆENJE VODOVODNE I ELEKTRIČNE MREŽE

Srednjobosanski kanton

Zbog radova na prespajanju vodovodne linije Jajce danas doći do prestanka u isporuci pitkom vodom u vremenskom intervalu od 08 do 17 sati, za područja: Centar, Pijavice, Varoš,Kineski zid, Hrast, Baščeluci, Prudi, Kozluk, Lučina i Podmilačje.

DVD “Stari Vitez” vrši odvoz pitke vode u MZ Ahmiće – naselje Pirići dva puta tjedno.

Unskosanski kanton

Zbog sniježnih padavina došlo je do kvarova i prekida u napajanju električnom energijom u sljedećim općinama:

  • U općini Bosanski Pretrovac dijelovi 20 kv DV Bjelaj, Krnjeuša i Skakavac
  • U općini Ključ dio 10 kv DV Zgon.
  • U gradu Bihaću dio 10 kv DV Skočaj.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Uposlenik firme „Cibos“ – Bišće polje, prijavio je pronalazak  10-tak raznih granata prikupljenih kao sekundarne sirovine.

Od strane građanina izvršena prijava o pronalasku  minobacačke granate iza groblja u Slipčićima.

Prijave  o pronalasku eksplozivnih sredstava  proslijeđene su Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Prijavljen pronalazak eksplozivnih sredstava  od strane OSCZ Gračanica, mjesto Malešići, radi se o PT minama… 11 kom.

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Prijavljen pronalazak eksplozivnih sredstava od strane OSCZ Novi Grad , u ulici Adema Bućena br.365, gdje je pronađena jedna ručna bomba.

Prijavu  o pronalasku eksplozivnih sredstava  proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Tuzlanski kanton

Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite i dalje pruža  podršku učesnicima „Marša mira Potočari – Vukovar“.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE