Još trideset pripadnika FUCZ u Konjicu uspješno završili obuku i položili ispit za upravljanje čamcima na brzim i mirnim vodama

Kroz oba dijela obuke obrađene su teme kao što su: Upoznavanje sa ličnom i kolektivnom opremom za upravljanje i spašavanje te vježba korištenja iste; Karakteristike rijeka i riječnog toka; Upravljanje rafting čamcem; Spašavanje na mirnim i brzim vodama; Rukovanje konopcima; Prva pomoć (utapanje, reanimacija, položaji, izvlačenje); Obaveze i dužnosti skipera (sigurnosne provjere, brifinzi, osnovne aktivnosti skipera, osnovna oprema za spust i sl.); Tehnike plivanja u brzoj vodi; Riječni signali (rukom, veslom, zviždaljkom); Tehnike vraćanja prevrnutog čamca; Plovidba, zakonske osnove, signalizacija, osnove radiotelegrafije itd. Ovo je nastavak kontinuirane obuke pripadnika FUCZ na vodi i pod vodom.

Na Neretvi u Glavatičevu kod Konjica i okolini od 30. oktobra do 3. novembra 2017. godine 30 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uspješno su završili obuku upravljanja čamcima na brzim i mirnim vodama (osposobljavanje za vodiča/skipera rafting čamca).

Ispit za upravljanje čamcima na brzim i mirnim vodama organiziran je 11. novembra 2017. godine u Lučkoj kapetaniji Ostrožac, a svi pripadnici FUCZ koji su učestvovali u obuci uspješno su položili ispit i stekli certifikate i dozvole za upravljanje čamcima na brzim i mirnim vodama.

Obuku i praktično osposobljavanje za vodiča/skipera sa elementima spašavanja na brzim vodama izveli su skiperi i instruktori iz rafting kluba “Tudup Raft” (četiri instruktora), kapetan Lučke kapetanije Ostrožac i medicinsko osoblje iz Hitne pomoći Konjic. Obuka je bila podijeljena na kraći teoretski i duži praktični dio koji se sastojao od vježbi, treninga, proba i stalnih ponavljanja kroz spustove na Neretvi.

Kroz oba dijela obuke obrađene su teme kao što su: Upoznavanje sa ličnom i kolektivnom opremom za upravljanje i spašavanje te vježba korištenja iste; Karakteristike rijeka i riječnog toka; Upravljanje rafting čamcem; Spašavanje na mirnim i brzim vodama; Rukovanje konopcima; Prva pomoć (utapanje, reanimacija, položaji, izvlačenje); Obaveze i dužnosti skipera (sigurnosne provjere, brifinzi, osnovne aktivnosti skipera, osnovna oprema za spust i sl.); Tehnike plivanja u brzoj vodi; Riječni signali (rukom, veslom, zviždaljkom); Tehnike vraćanja prevrnutog čamca; Plovidba, zakonske osnove, signalizacija, osnove radiotelegrafije itd.

Ovo je nastavak kontinuirane obuke pripadnika FUCZ na vodi i pod vodom.

Još 2016. i u januaru ove godine 16 pripadnika FUCZ uspješno je položilo praktični i usmeni dio za upravljače čamca – voditelja brodice, odnosno skipera rafting čamca čime je  FUCZ, u sklopu dozvola za korištenje čamaca na brzim vodama, dobila licencirane predstavnike koji u BiH, ali i van nje, u slučaju intervencija i slanja timova u kriznim situacijama, mogu upravljati čamcima – brodicama, odnosno skiper rafting čamcima.