Predstavnici FUCZ prisustvovali završnoj konferenciji u okviru projekta “Poboljšanje metodologija procjena šteta nakon prirodnih nesreća u BiH”

Cilj završne konferencije ovog projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO) i Vlade Švicarske  bio je da se daju preporuke nakon provedene analize postojećih metodologija za procjenu štete na entitetskom nivou.

Na Jahorini je 8. februara održana završna konferencija u okviru projekta “Poboljšanje metodologija procjena šteta nakon prirodnih nesreća u Bosni i Hercegovini” koji finansira Vlada Švicarske, a implementira Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO) – Regionalni ured za Evropu i centralnu Aziju.

Na ovoj konferenciji, kojoj su prisustvovali predstavnici FUCZ i Federalne komisije za procjenu štete, prezentirana je analiza postojećih metodologija izrađena na osnovu razgovora i izvršene institucionalne analize entitetskog zakonodavstva u ovoj oblasti, nakon koje su identifikovani pravni, institucionalni i praktični načini kako bi se poboljšao postupak procjene šteta nakon prirodnih nesreća. Analizu su izradili stručnjaci UN FAO koji su takođe učesnicima konferencije predstavili konkretne preporuke i procedure za unapređenje postojećih metodologija sa posebnim osvrtom na potrebe u sektoru poljoprivrede.

Na konferenciji su prezentirane i najbolje prakse, odnosno načini postupaka procjene štete sa primjerima i studijama slučaja koji mogu biti od pomoći u budućem radu nadležnih na institucionalnom razvoju svih kapaciteta procjene šteta.

Zaključeno je da će se pripremljene preporuke, s posebnim akcentom na konkretan postupak procjene štete, dostaviti svim nadležnim u ovoj specifičnoj oblasti, kako bi svi imali priliku dati svoje mišljenje i predložiti konkretne izmjene dosadašnjih metodologija i drugih podzakonskih rješenja u ovoj oblasti.