Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Prema informaciji Službe za zaštite od požara u šumama, Komunalnog javnog preduzeća „Sarajevo šume“, dana 13.12.2015.godine, u 14:52 sati, u MZ Delijaš, rejon Hamzići, u blizini entitetske linije, došlo je do požara u kom gori nisko rastinje i dio šume. Požar ima tendenciju širenja prema Jahorini u Republici Srpskoj. Teren je nepristupačan, tako da se može samo ručno gasiti, jer su pristupni putevi dosta udaljeni od požarišta. U gašenju požara, osim pripadnika Službe za zaštite od požara u šumama, učestvovali su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Tarčin“ sa šest pripadnika, Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Kenan Slinić“ – Ilidža sa pet pripadnika, te Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Alipašin most“ sa tri pripadnika.

Prema informacijama dobijenim jutros od Službe za zaštite od požara u šumama, požar je još aktivan, a pripadnici navedene službe su na požarištu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– u Cernici gorjela greda na kući,

– u Bišini gorjelo nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Grabežka, gdje je došlo do požara na 10kV tarfo-stanici. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacija o pronalasku NUS-a i to:

– od strane Policijske stanice Stari Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi nepoznati NUS,

– od strane Policijske Uprave Ilidža – Odjeljenje Trnovo, da se u njihovim prostorijama nalazi nepoznati NUS.

O primljenim informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS preuzeti u toku današnjeg dana.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Pripadnici Općinske službe civilne zaštite Maglaj su, po dojavi građana, izašli na teren i uklonili 7 komada municije 7,9 mm, koji su bili bačeni u odvodni šaht na raskrsnici kod dječijeg vrtića.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevu je zbog zagađenosti zraka i dalje na snazi epizoda „Pripravnosti“ i nadležne institucije poduzimaju mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.   

         

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.

I dalje je na snazi stepen „Pripravnosti“ proglašen dana, 07.12.2015. godine, zbog zagađenosti zraka na području grada Zenica.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 13.12.2015 godine, se nije mogao ocijeniti na lokalitetima Cerik, Mobilna i Sapna, a da je došlo do prekomjernog zagađenja zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE