Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.04.2017. godine, do 10:00 sati

POTRES – ZEMLJOTRES

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Dana 13.04.2017.godIne, u 12:13 sati, registriran je potres sa epicentrom u Jablanici. Jačina potresa u epicentru iznosila je 3,0 po Rihteru. Nema podataka o štetama.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:30 do 16:20 sati, u mjestu Ponjevići, gdje je gorjelo nisko rastinje i borova šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom, te tri mještanina, i

– od 15:50 do 18:25 sati, u mjestu Lulići, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila četiri vatrogasca sa vozilom, te četiri radnika ŠPD „Unsko-sanske šume“.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, u ul. Prve tuzlanske brigade.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara koji je zahvatio cca 5 dunuma, crnogorične šume u reonu Borovca. Navedeni lokalitet je miniran. Radnici šumskog preduzeća su na terenu i prate razvoj događaja.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela porodična kuća, u naselju Tojšići-Dedići.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U naselju Olovo-Zagrađe, izbio je požar trave i niskog rastinja. Uzrok požara je namjerna paljevina. U požaru je smrtno stradao Kaljanac Numo 1939. godište, dok je Kaljanac Razija, zadobila lakše opekotine. Do dolaska vatrogasaca požar je ugasila supruga uz pomoć komšija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:00 do 14:00 sati, u Rodoču, gdje je gorjelo staro skladište,

– od 13:15 do 15:25 sati, u Slipčićima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čaplina, imala je intervenciju na gašenju požara, od 08:55 do 09:25 sati, u Opličićima, gdje je gorio biljni otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju u vremenu od 10:14 do 11:00 sati, u mjestu Živašnica,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju u vremenu od 13:40 do 15:00 sati, u starom Neumu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tehničke intervencije

Grad Mostar.  Pripadnici vatrogasne jedinice imali su intervenciju na Buni, lokalitet Zaton,  gdje su vršili izvlačenje osobe iz motornog vozila,  nakon prometne nezgode.

Općina Čapljina. Pripadnici vatrogasne jedinice imali su intervenciju u vremenu od 20:30 do 21:45 sati, od Sjekosa do Svitave, gdje su vršili čišćenje nafte sa kolovoza.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice Posušje, sinoć od 17:30 do 24:00 sati, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Sutina (Rakitno). Opožareno je oko 6 do 7 ha trave, niskog rastinja i bjelogorične šume. U intervenciji je sudjelovalo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, a pomagali su im i djelatnici šumarije, kao i mještani.

Zbog eventualne opasnosti ponovnog aktiviranja istog požara trenutno na ostacima požarišta dežuraju pripadnici šumarije. Okolnosti nastanka požara za sada nisu utvrđene.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo, imala je dvije  manje intervencije na gašenju požara niskog rastinja.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Radovi se izvode na  izradi potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u opadanju  za 1 cm u toku 24 sata.  Pumpa je  u funkciji i voda se ispumpava iz akumulacije.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 13.04.2017.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živnice i mobilna Gradačac.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Tuzlanski kanton

– „A“ tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a, zajedno sa „B“ timom Orašje, na radilištu „Duge njive – Seljublje“, na području općine Kalesija.

– „B“ tim za deminiranje iz Tuzle, obavljao je poslove deminiranja na novom zadatku „Čelićka Rijeka“.

– „B“ tim za deminiranje Orašje, obavljao je poslove deminiranja na zadatku „Duge njive – Seljublje“, na području općine Kalesija.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla, zaprimio je prijavu od strane Gradske službe civilne zaštite Tuzla, o pronalasku ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Dana, 13.04.2017. godine, uposlenici Općinske službe civilne zaštite općine Maglaj, po dojavi izašli su na teren i obilježili pronađeni NUS… minu minobacača 60 mm., te raketu ručnog bacača, pronađenih na području MZ-e Bijela Ploča, lokalitet Plane, također, su izvršili snimanje stanja na 2 stambena objekta na lokalitetu MZ-e Bijela Ploča i MZ-e Bradići, lokalitet Krušik.

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a, na području općine Travnik, i to:

– na lokalitetu Vitovlje-Dedići, pronađen je nepoznat NUS, te

– na lokalitetu Vitovlje-Dedići, pronađen  je nepoznat NUS.

O primljenim informacijama obavješten je „A“ Tim Busovača i pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– dana 13.04.2017.godine, u 10:12 sati, od strane PS Hadžići, da je  u naselju Karaosmanovići, pronađen jedan nepoznat NUS, te

– dana 13.04.2017.godine, u 12:10 sati, od strane PS Centar, da je na lokalitetu Grdonja, također, pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS, iz naselja Karaosmanovići (Općina Hadžići) uklonuli isti dan, dok je uklanjanje NUS-a sa lokaliteta Grdonj (Općina Centar), odogođeno do daljnjeg, obzirom da se radi o minskom polju.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE