Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u Malom polju.

Tehnička intervencija

Općina Konjic. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic ,MUP-a HNK-a, Hitne pomoći, pripadnici GSS-a i dva  mještana, učestvovali su u spašavanju unesrećenih nakon saobraćajne nesreće u mjestu Zukići gdje je putničko motorno vozilo sletilo sa ceste u kanjon rijeke Trešanice.

Na licu mjesta pomoć je ukazana dvojici muškaraca, a treća ženska osoba koja je bila paralizovana  nakon  povrede kičme, uz pomoć pripadnika GSS-a vertikalnim transportom je  izvučena iz kanjona rijeke Trešanice do vozila Hitne pomoći , odakle je prebačena  u Opću bolnicu Konjic na daljnje liječenje.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo  u naselju Žeravice, pronađene su  kumulativne mine od RB (4 komada) i u naselju Olovske Luke pronađena je  protivpješadijska mina PMA3 (1 komad).  O pronalasku NUS-a obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Tuzla i Gračanica. „A“ tim za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području općina Tuzle i Gračanice.

Općina Kalesija. PLANT – mašinski tim obavljao je poslove na uklanjanju urušenih objekata na području općine Kalesija.

Općina Banovići. “B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je proces deminiranja na području općine Banovići.

Kanton Sarajevo

Općina Novo Sarajevo. Primljena informacija od strane građana o pronalasku NUS- a u ulici Derviša Numića br. 162. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno neeksplodirano ubojno sredstvo uklonuli isti dan.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE