Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:15 do 12:05 sati, u Opinama, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 15:25 do 16:10 sati, na Bišću polju, gdje je  gorjela trava i rastinje,

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije i to:

– od 14:37 sati, aktivan požar u mjestu Bukovica, gdje gori šuma. Teren nepristupačan i miniran,

– od 19:10 do 19:40 sati, u Cerićima, gdje je  gorjelo nisko rastinje,

– od 19:45 do 20:45 sati, u Hajducima, gdje je  gorila borova i hrastova šuma.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:35 do 19:10 sati, u mjestu Zvirovićima.

Općina Stolac.  Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 11:10 do 13:30 sati, u mjestu Hodovu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 20:00 do 21:30 sati, u mestu Šanici, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin  imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Polje, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu  Vareškog polja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica općine Kakanj  imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Groce, gdje je gorio stambeni objekat.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Rovna, gdje je gorjela stara kuća. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Radovi se izvode na  izradi potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu  za 33 cm u toku 24 sata.  Pumpa trenutno nije  u funkciji zbog kvara na elektro instalacijama.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Na lokalitetu Šibov Vis pronađena je mina PMR-2A i jedan projektil ručnog bacača, općinska služba CZ-e Maglaj izvršila je obilježavanje mjesta pronalaska NUS-a, a zatim obavjestila Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dana, 10.4.2017. godine, u skladu sa Operativnim planom transporta i uništavanja neeksplodirane avionske bombe MC 1000 Mk13, iz sela Kasetići, Općina Hadžići,  sačinjenog od strane Fedralne uprave civilne zaštite – Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava, izvršit će se uklanjenje avionske bombe sa lokaliteta sela Kasetići, njen transport prema mjestu gdje će biti izvršeno njeno uništavanja na lokalitetu – Lapov Dol, Općina Konjic. Od strane OS BiH prihvaćen je zahtjev za pripravnost helikoptera OSBiH u slučaju potrebe MEDEVAC-a.

Općina Centar. Dana 09.04.2017. godine, u 10:55 sati, od strane PS Centar, primljena informacija o pronalasku nepoznatog NUS-a  u ulici Trebevička bb. Prijava o pronalasku NUS-a proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE