Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 03./04.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Bihaća, imala dvije intervencije i to:

   –  od 15:01 do 16:52 sati, u mjestu Spahići, gdje je gorjela trava. Požar su gasili tri

       vatrogasca sa vozilom, te

   –  od 20:25 do 20:45 sati, u mjestu Ceravačka brda, gdje je gorjela trava i nisko

       rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca sa vozilom.       

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju od 14:40 do 17:35 sati, u mjestu Bjelajsko polje, gdje je gorjela šuma na površini oko 5 ha. Požar su gasili četiri vatrogasca sa vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju od 15:25 do 16:50 sati, u mjestu Kapići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca sa vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju od 15:55 do 18:45 sati, u mjestu Sanica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je tri intervencije i to:

    –  od 11:40 do 13:00 sati, u mjestu Batikovci, gdje je gorjela trava. Požar su gasili

        tri vatrogasca sa vozilom,    

    –  od 13:00 do 14;45 sati, u mjestu Stara Rijeka, gdje je gorjela šuma na području

       koje je minirano. Požar su gasili tri vatrogasca sa vozilom, te

    –  od 18:30 do 19:30 sati, u mjestu Došci, gdje je izbio požar na privatnom objektu. Požar su gasili tri vatrogasca sa vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju šumskog požara ukupne površine cca 4 dunuma u naselju Poljice. Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to u naselju Jasenice, gdje je gorjelo nisko rastinje, cca 90 dunuma, kao i 1 dunum šume, te u naselju Dedići, gdje je došlo do požara na privatnom stambenom objektu. Požari su ugašeni.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna  jedinica Grada Zenica imala je intervenciju, u mjestu Kanal na gašenju požara suhe trave. Požar ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica imala je tri intervencije: U mjestima Mioči i Drijen, požari niskog rastinja i suhe trave, veće površine. Požari ugašeni, te u mjestu Tršće, vatrogasci su ugasili šumski požar.

Općina Visoko. Vatrogasna  jedinica  općineVisoko imala je tri intervencije, i to u vremenu od 17,20 i 18,20 sati, u mjestu Liješeva, na gašenju požara niskog rastinja i dijela šume, te u vremenu od 20,10 sati, u mjestu Tušnjići, požar niskog rastinja i suhe trave. Požari su ugašeni.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 03.04.2016. godine, na lokalitetu Ćurovi, MZ Osječani  došlo je do pojave požara na niskom rastinju.Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Opoćina Busovača. Vatrogasci DVD Busovača imali su dvije intervencije i to:

– dana 03. 04.2016. godine, u mjestu Granice, gdje je gorjelo nisko rastinje i dva velika bora.

– dana 03.04.2016. godine, u mjestu Carica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje Svi požari su ugašeni.

Općina Novi Travnik. Vatrogasci PVP Novi Travnik imali intervenciju 03.04.2016. godine, u naselju Petočići, gdje je gorjela šuma, požar ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasci DVD Bugojno imali su intervenciju, u naselju Gaj, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar ugašen. 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara, na putu za Gorance, gdje je gorjela trava.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju, u mjestu Grabova Draga,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je dvadesetdvije intervencije, od čega četrnaest intervencija na gašenju niskog rastinja, dok su ostale bile tehničke intervencije.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 03.04.2016. godine, odogovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Čelić, dok na lokalitetu Cerik nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Novi Grad, o pronalasku NUS-a, u ulici Alije Prijepoljca – Cunija br. 11, radi se o dvije ručne bombe.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS uklonuti u toku današnjeg dana.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje.  Izvršena prijava NUS-a, radi se o PMA3 – 2 komada. O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE