Pripadnici FUCZ i GSSuBiH, u okviru dvodnevne savezne vježbe ljetnih tehnika spašavanja, “spašavali unesrećenog” sa stijene

Pokazna vježba spašavanja sa stijene i transport unesrećenog, što je jedna od ljetnih tehnika spašavanja, odrađena je u četiri dijela. Prvo je izvedeno spuštanje vertikalno niz stijenu, odnosno liticu, zatim koso spuštanje, pa preko strmine i na kraju spajanje dva brda pomoću užeta, u slučaju kada se ne može ići terenskim putem. Od oko 75 učesnika, sedam je bilo iz FUCZ, a  pored instruktora GSSuBiH i FUCZ, vježbu su pomogli i instruktori iz Republike Hrvatske.

Prošlog vikenda u Peć Mlinama kod Gruda održana je savezna vježba ljetnih tehnika spašavanja GSS-a u BiH, kao organizatorom, sa domaćinom GSS-om Grude.

Na ovoj vježbi rađene su tehnike stijenskog spašavanja kao i transport unesrećenog po strmim i nepristupačnim terenima. Prvog dana odrađena je priprema, odnosno uvježbavane su tehnike ljetnih spašavanja, dok je drugi dan održana simulacija stvarne akcije.

Pokazna vježba spašavanja sa stijene i transport unesrećenog, što je jedna od ljetnih tehnika spašavanja, odrađena je u četiri dijela. Prvo je izvedeno spuštanje vertikalno niz stijenu, odnosno liticu, zatim koso spuštanje, pa preko strmine i na kraju spajanje dva brda pomoću užeta, u slučaju kada se ne može ići terenskim putem. Cijela akcija trajala je sat vremena.

Na ovoj vježbi bilo je prisutno oko 75 učesnika, među kojima i sedam iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), gorski spašavatelji iz Gruda, Širokog Brijega, Mostara, Čitluka, Posušja, Livna, Jablanice, GSS HBŽ-a. Pored instruktora GSSuBiH vježbu su pomogli i instruktori iz Republike Hrvatske.