Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.10.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 13:25 do 14:55 sati, u Čmarevcu,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gorica, gdje je gorjela borova šuma. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je intervenciju na gašenju požara u 21:34 sati, u krugu KJKP GRAS-a gdje su gorjela dva autobusa. Požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih lica i pričinjena je materijalna šteta. Na gašenju požara intervenisalo je  devet vatrogasaca s tri vatrogasna vozila.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona  dana 18.10.2017. godine proglasilo je EPIZODU UZBUNE na području općine Lukavac,  zbog prekomjernog zraka sumpordioksida. Stim u vezi Općinski štab civilne zaštite Lukavac održao je vanrednu sjednicu i donio određene zaključke.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez i dalje vrši  odvoz pitke vode u MZ Ahmiće-naselje Pirići dva puta sedmično.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a, u Sovićima, radi se o nepoznatoj granati.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

„B“ tim za deminiranje FUCZ Tuzla, nastavio je proces deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3.“, na području općine Banovići.

„B“ tim za deminiranje FUCZ Žepče i Mašinski tim FUCZ, nastavili su proces deminiranja na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“, na području općine Kalesija.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

  • dana, 18.10.2017. godine u 08:05 sati, dojava od PS Novi Grad, da se u prostorijama PS nalazi NUS-a. Radi se o pet ručnih bombi,
  • dana, 18.10.2017. godine u 17:30 sati, dojava od PS Ilijaš da se u naselju Kamenica nalazi jedan NUS-a. Radi se o protivtenkovskoj mini.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE