Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 15./16.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 632 cm (pripremno stanje), jučer 594 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 497 cm (pripremno stanje), jučer 495 cm, 

–   Orašje —————————————– 719 cm (pripremno stanje), jučer 696 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,57 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 67,20 m3/s.

Općina Gračanica. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros iznosi 338 cm, što je za 4 cm više u odnosu na vodostaj od prije 24 sata (vodostaj na kojem se preduzimaju mjere odbrane od poplava iznosi 300 cm). Rijeka Spreča se izlila i  poplavila oko 40 ha priobalnog zemljišta.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B. Petrovac imala je tehničku intervenciju na ispumpavanju vode iz pomoćnog objekta u ul. Dževar u vremenu od 15:20 do 17:50 sati. Uzrok oborinske vode.

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u 07:00 sati  iznosio je 101 cm, (kritična tačka je 100 cm).

Padavine: kiša 40 l/m2.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati  iznosio je 313 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Padavine: kiša 44 l/m2.

Srednjobosanski kanton

Vodostaj rijeka  na području Kantona je u porastu.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je u porastu zbog kiše koja je padala, ili ponegdje još pada.

Visina vodostaja rijeke Bosne mjereno na mjernom mjestu u Zenici  iznosi 280 cm.    

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Redovne mjere odbrane od poplava na snazi su na rijekama Buna i Trebižat.

Vodostaj rijeke Neretve u  gornjem  toku značajno je povećan, pa  u  Glavatičevu  vodostaj  trenutno iznosi 2,49m, a u Konjicu 4,03m.

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA

Neretva Mostar 07:30 sati 643 cm 850 cm

Trebižat Humac 07:30 sati 305 cm 280 cm

Krupa Dračevo 07:30 sati 152 cm 300 cm

Bregava Stolac 07:00 sati 98 cm 110 cm

Buna Buna 07:00 sati 288 cm 265 cm

Stanje na  hidro-elektranama

HE VRIJEME KOTA PROTOK

Jablanica 07:00 sati   257,22 m.n.v.

(max. 270 m) 30 m3/s

Grabovica 07:00 sati 157,86 m.n.v.

(max. 159 m) 93 m3/s

Salakovac 07:00 sati 120,78 m.n.v.           

(max.123,10 m) 350 m3/s

Mostar 07:00 sati   77,68 m.n.v.  

(max. 78 m) 440 m3/s

Rama 07:00 sati 563,29 m.n.v.              

(max. 595 m) 00 m3/s

Mostarsko blato 07:00 sati                    222,68 m.n.v.

(max—-) 20 m3/s

Kanton Sarajevo

U toku prethodne noći velika količina padavina prouzrokovala je nagli porast vodotoka, što je izazvalo izlijevanje istih na području općina Hadžići, Ilidža, Trnovo i Novi Grad.

Na teritoriji općine Hadžići rijeka Zujevina se izlila na više mjesta u naseljima Pazarić i Dupovci i ugrozila više objekata. Također, rijeka Bjelašnica je uslijed naglog porasta nanijela velike količine granja i drugog nanosa i začepila propust ispod mosta na lokalitetu Mehina Luka. Postoji opasnost za više stambenih objekata. Od ranih jutarnjih sati četiri ekipoe DVD Tarčin rade na otklanjanju opasnosti od poplava. Općinskoj službi civilne zaštite je angažovala građevinsku mehanizaciju na uklanjanju nanosa oko mostova i kritičnih tačaka.

Na teritoriji općine Ilidža rijeka Željeznica se izlila u naselju Butmir i kod restorana Brajlović, dok se rijeka Zujevina izlila u Osjeku, u ulici Rate Dugonjća i poplavila poljoprivredno zemljište. Stambeni objekti nisu ugroženi. 

Na teritoriji općine Trnovo izlile su se rijeke Rakitnica ( na području Šabića), Bijela (na području naselja Bare), rijeka Crna i Željeznica. Na području Šabića su angažirane dvije građevinske mašine na raščišćavanju korita. Za sada nema podataka o ugroženosti objekata i stanovništva. 

Na teritoriji općine Novi Grad, u ulici Dobroševićka br.164, voda se izlila na privatno poljoprivredno imanje. Ekipe civilne zaštite su na terenu.

Ekipe Kanonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i općinskih službi civilne zaštite su stavljene u stanje pripravnosti, prate stanje na terenu i poduzimaće neophodne preventivne mjere za zaštitu od poplava.

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu – kuća. 

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:45 do 19:00 sati u naselju Kočine, gdje je gorio elektro-stub.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj.  Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Omerdino polje, gdje su ugasili požar lišća blizu Gimnazije.

JAK VJETAR  

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj.  Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na uklanjanju stabla koje je palo na kuću u  naselju Tujnica.

Općina Vareš.  Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na uklanjanju stabla koje je palo na put prema selu Pržići. 

OŠTEĆENJE VODOVODNE I ELEKTRIČNE MREŽE 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Usljed vremenskih neprilika došlo je do kvara na mreži zbog čega su bez napajanja el. energijom dio naselja Potoci, Salakovac (tunel i ribogojilište „Laks“) i  Željuša  (BP „Petrol“).

Općina Prozor-Rama.  Zbog kvara  na dalekovodu od 22:00 sati bez napajanja el. energijom su mjesta Podbor, Ripci  i Šćit.

Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži, prije upotrebe za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Zbog topljenja snijega i ranijih obiljnih padavina zbog zamućenja voda iz cjevovoda Gradskog vodovoda nije za piće.

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, naselje Pirići,  jednom tjedno.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Od ranih jutarnjih sati pripadnici Federalne uprave CZ, Kantonalne uprave CZ, Republičke uprave CZ, te ostali spasioci nalaze se na terenu gdje je nastavljena potraga za nestalim licem, koja provodi već četvrti dan. Danas je potraga proširena do Doboja. 

Na terenu je oko 100 pripadnika FUCZ, 200 volontera, 25 timova na kopnu (u jednom timu je 5 ljudi), 4 posade čamaca FUCZ, 1 posada čamca RUCZ RS, 1 posada čamca SRK „Neretva“ i jedna posada čamca specijalne jedinice MUP-a Ze-Do kantona.

Volonteri su raspoređeni po grupama i radit će zajedno sa pripadnicima FUCZ-a kako se ne bi ugrozila njihova bezbjednost. 

Pretraga se vrši od ušća Miljacke u Bosnu prema Visokom, a odatle prema Kaknju, Zenici i Doboju. 

Od Visokog do Doboja na terenu su pripadnici FUCZ-a sa specijalnom jedinicom policije MUP-a ZDK i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, dok akciju potrage od mjesta nesreće u Sarajevu do Visokog rukovodi Kantonalna uprava civilne zaštite uz pomoć Federalne uprave policije.

Ekipama civilne zaštite i gorske službe priključili su se i volonteri s ciljem bržeg pronalaska tijela nestalog mladića.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Zeleni meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, što ne zahtjeva posebno upozorenje. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE