Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju na području Kantona Sarajevoza dan 16.12.2017.godine, do 17:30 sati

ZEMLJOTRES 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Danas u 13:48 sati registrovan je manji zemljotres sa epicentrom na području Žitomislića, sa magnitudom od 2.7 stepeni Rihtera i intenziteta IV stepena Merkalijeve skale. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima a stanovništvo ga može osjetiti.

POPLAVE – VODOSTAJI 

Kanton Sarajevo

Stanje na području općina koje su najviše pogođene obilnim kišnim padavinama:

Općina Hadžići.  Završene su intervencije na kritičnim lokacijama. Sa istih se voda u popunosti povukla. Nivo vode u koritima stagnira i polako opada.

– Propust ispod mosta u Mehinoj Luki pročišćen uz pomoć građevinskih mašina;

– Voda iz ulice IX Brdske brigade i dvorišta, koje je bilo poplavljeno je ispumpana;

– Završeno ispumpavanje vode u Pazariću sa površina koje je poplavio lokalni potok.

Općina Trnovo. Nivo vode u vodotocima polako opada. U noćnim satima na području općine Trnovo došlo je do izlijevanja iz korita rijeka Rakitnice, Bijele rijeke, Željeznice i Crne Rijeke. 

Rijeka Rakitnica je u rejonu Šabica poplavila i obližnje stambene objekte. Trenutno je angažovana mehanizacija kako bi pročistila korito i smanjila rizik od daljeg izlijevanja. 

Rijeka Bijela je u rejonu Bara u jednom dijelu promijenila tok izlivši se iz svog korita i odnijela dio poljoprivrednog zemljišta.

Bujica je onesposobila put Bare – Ostojići, a rijeka Željeznica je u rejonu Gareža i Ilovica poplavila stambene objekte, te je u noćnim satima evakuisana jedna osoba. Također je, pojavom odrona lijeve obale Željeznice, ugrožen Magistralni put M18 u blizini mosta na Garežu.

Općina Ilidža.  Ekipe Službe civilne zaštite općine Ilidža obišle su ugrožene lokacije u Osjeku (ulica Karamušići, poplavljeno 10 kuća), Hrasnici ( izlili se potok Večerica i potok u Ruževiku) i krugu „Famosa“ (poplavljene hale jedne firme).

– U Osjek (ulica Karamušići) dostavljene vreće i pijesak;

– U Hrasnicu dostavljene vreće, a kamioni sa pijeskom će ubrzo doći. Korito jednog potoka (Večerica) pročišćeno uz pomoć mehanizacije, a korito drugog potoka (u Ruževiku) će biti pročišćeno u narednom periodu.

– Ekipe Službe CZ se spremaju da obiđu ugrožene kuće u Blažuju ( 2 kuće u ulici Mratnjevača).

Općina Novi Grad.  Ekipe Službe civilne zaštite su konstantno na terenu. U ulici Dobroševićka br. 164 voda je poplavila privatno poljoprivredno imanje (plastenik) i došla do štala sa stokom. Na jednom lokalitetu je napravljen manji zaštitni nasip. Nema životno ugroženog stanovništva, niti prijavljenih oštećenja objekata. 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Obzirom da se već četvrti dan vrši intenzivna potraga za nestalom osobom, koja je pala u Miljacku u Sarajevu, a koja do sada nije pronađena, Federalna uprava civilne zaštite sačinila je informaciju Vladi Federacije BiH, koju je Vlada na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici usvojila, te donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Federalnoj upravi Civilne zaštite u iznosu od 20.000 KM za dodatne troškove traganja.

I pored znatnih napora i velikog broja angažovanog ljudstva ni današnja potraga još nije dala rezultate, te se sa potragom i dalje nastavlja u narednom periodu, dok se nestala osoba ne pronađe. U dosadašnju potragu uključen je znatan broj uposlenika  Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS, Kantonalne uprave civilne zaštite, općinskih službi civilne zaštite, pripadnika GSS-a, SRK „Neretva“, profesionalnih vatrogasnih jedinica, dobrovoljnih vatrogasnih društava, specijalne jedinice MUP-a i preko 200 volontera. Potraga se danas detaljno vršila od mjesta gdje su mladići upali vodu pa do Nemile. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE