Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,90 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je jednu intervenciju na gašenju požara na ugostiteljskom objektu „Ontario“ na jezeru Bistarac. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničkodobojski kanton

OpćinaTešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervecnicu  na gašenju požara deponije u Bukvi gdje je gorio otpad. U gašenju požara  učestvovala su dvojica  vatrogasca i pet uposlenika JP Rad. Povrijeđenih lica nije bilo.

KLIZANJE TLA

Zeničkodobojski kanton

Grad Zenica. Dana 21.05.2017.godine, u 19,30 sati, primljena informacija od Šefa gradske Službe civilne zaštite, u kojoj se navodi da je na području mjesta Sebuje, usljed obilnih kišnih padavina, došlo do aktiviranja klizišta koje je  djelomično zatvorilo tok Sebujskog potoka, koji se nakon toga izlio na putnu komunikaciju. Gradski štab civilne zaštite Zenica uputio je građevinske mašine na teren koje su radile na otklanjanju posljedica klizišta i trenutno je situacija na terenu stabilna. Sa naprijed navedenim klizištem upoznati su: direktor Kantonalne uprave civilne zaštite gosp.Džavid Aličić, Ministar vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva gosp.Himzo Smajić, kao i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK-a gosp.Fahrudin Brkić.

Dana 22.05.2017.godine, od strane dežurnog PS Crkvice, primljena informacija u kojoj se navodi da je odvijanje saobraćaja prema mjestima sliva rijeke Babine, lokalitet „Kamenoloma“, otežano zbog odrona.  O navedenom odronu na ovoj lokaciji Obaviješteni su nadležni u Gradskoj Službi za društvene djelatnosti.

SAOBRAĆAJNI UDES

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Dana 21.05.2017.godine, iz PU Jajce primljena je informacija u kojoj se navodi da je putničko motorno vozilo  sletilo s magistralnog puta M16 u rijeku Vrbas u blizini tunela Barevo 3. Automobil je izvučen iz vode oko 18:00 sati i u njemu se nalazilo tijelo jedne osobe , dok se za dvije osobe još traga.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA – NUS

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to:

  • dana, 19.05.2017. godine, u 10:00 sati, dojava od strane Službe civilne zaštite općine Centar, da je u ulici Nusreta Šišića Dede bb, pronađen jedan nepoznat NUS,
  • dana, 19.05.2017. godine u 11:26 sati, dojava od strane PS Novo Sarajevo, da je u ulici Radnička br. 90., pronađen jedan nepoznat NUS.
  • dana, 21.05.2017. godine u 13:15 sati, dojava od strane građanina, da je u ulici Lužansko polje 94.,  pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Gorska služba spašavanja Kantona Sarajevo, koja je formirana u okviru Gorske službe spašavanja, stanice Sarajevo je u subotu 20.05.2017. godine održala dvije vježbe na širem lokalitetu Bukovika i vodopada Skakavac. Radilo se o potražnoj vježbi i vježbi stijenskog spašavanja.

U vježbama su učestvovali pripadnici  Gorske službe spašavanja, stanice Sarajevo, kao članovi Gorske službe spašavanja, stanice Hadžići, te pomoćnik direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za mjere zaštite i spašavanja i Kantonalni operativni centar civilne zaštite iz kojeg je pružena radio komunikacijska podrška učesnicima vježbe na terenu.

Iako su vježbe izvedene na veoma nepristupačnom i zahtjevnom terenu, iste su sprovedene veoma uspješno. Pripadnici  Gorske službe spašavanja su još jednom pokazali, da su uz dobru organizaciju, opremljenost, posebno stručno znanje i obučenost, kao i ozbiljan i naporan timski rad, te uz dobro saradnju i pomoć od Kantonalne uprave civilne zaštite, spremni brzo i kvalitetno odgovoriti na sve potencijalne nesreće koje se mogu desiti na planinskim  područjima i drugim nepristupačnim mjestima.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE