Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,88 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Općina Gračanica. Dana 20.05.2017.godine, u popodnevnim satima, općinu Gračanica zahvatilo je jako olujno nevrijeme praćeno gradom. Tom prilikom došlo je do izlijevanja lokalnih potoka. U naselju Stjepan Polje  poplavljena su 4 stambena i 3 poslovna objekta. Pripadnici Općinske službe CZ Gračanica su na terenu i rade na utvrđivanju nastale štete.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:10 do 11:40 sati u Klepcima, gdje je gorjelo smeće,

– od 13:20 do13:50 sati u ul. Peline, gdje je gorjela trava, rastinje i razni otpad.

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 13:55 do 16:20 sati u naselju Bijela, gdje je gorjela kuća. Požar je zahvatio tri prostorije i krovnu konstrukciju. Brzom intervencijom spriječeno je širenje požara na ostale prostorije. U gašenju požara pomogli su i mještani.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju stuba ulične rasvjete u ul. Bosne Srebrene. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji smeća u gradu. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju trave.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju da je pronađena jedna ručna bomba u gradu.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Zbog nevremena bilo je kraćih prekida na 35 kV dalekovodu B.Petrovac-Vrtoče i 35 kV dalekovodu za Kulen Vakuf.

Grad Bihać. Jučer u 09:00 sati došlo je do kvara na glavnoj vodovodnoj cijevi u naselju Privilica. Vodosnabdijevanje je normalizovano oko 20:00 sati.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

METEOALARAM. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje za područja Bihaća zbog očekivane količine padavina između 15 i 40 litara po metru kvadratnom i Tuzle zbog očekivane količine padavina između 10 i 30 litara po metru kvadratnom, te za područje Livna zbog očekivanih jakih udara vjetra sjevernog smjera, između 50 i 60 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE