U Ustikolini završena vježba u vanrednim situacijama u kojoj je učestvovala i FUCZ

Vježba se odvijala po scenariju u kojem su “pobunjenici” izveli napad na Oružane snage BiH na lokalitetu turističkog kompleksa “Adaˮ. U pomoć su im pristigle jedinice za brzu reakciju i vojnici sa minobacačima i mitraljezima. S druge strane pomoć ranjenim civilima pružili su uposlenici Doma zdravlja Foča (u FBiH), pripadnici Gorske službe spašavanja, MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Državne granične službe, vatrogasci, članovi Crvenog križa/krsta. Tokom vježbe izviđačke jedinice Oružanih snaga BiH pružale su pomoć civilima ali i nailazili na mine čije su uništavanje uspješno obavljali pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Vježba je okončana iskakanjem vojnika iz helikoptera i spašavanjem utopljenika.

U organizaciji Oružanih snaga BiH na lokalitetu Modrana i turističkog kompleksa “Ada” u Ustikolini kod Foče (u FBiH) izvedena je zajednička pokazna vježba u operacijama podrške miru CIMIC-a “Pomoć civilnim strukturama vlasti u slučaju poplava”.

Bila je ovo vježba koju je 3. pješadijski bataljon 4. pješadijske brigade OS BiH izveo u koordinaciji sa Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ), općinskim i kantonalnim civilnim strukturama, MUP-om Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pripadnicima Državne granične službe, zatim Doma zdravlja Ustikolina.

U ovoj vježbi učestvovalo je oko 200 učesnika koji su demonstrirali obučenost u pružanju pomoći stanovništvu ugroženom poplavama i klizištima te prilikom razbijanja pobunjeničko – terorističke grupe. Cilj vježbe je bio pokazati opremljenost i stručnost u kriznim i vanrednim situacijama.

Vježba se odvijala po scenariju u kojem su pobunjenici izveli napad na Oružane snage BiH na lokalitetu turističkog kompleksa “Adaˮ. U pomoć su im pristigle jedinice za brzu reakciju i vojnici sa minobacačima i mitraljezima. S druge strane pomoć ranjenim civilima pružili su uposlenici Doma zdravlja Foča (u FBiH), pripadnici Gorske službe spašavanja, vatrogasci i članovi Crvenog križa/krsta. Tokom vježbe izviđačke jedinice Oružanih snaga BiH pružale su pomoć civilima ali i nailazili na mine čije su uništavanje uspješno obavljali pripadnici FUCZ. Vježba je okončana iskakanjem vojnika iz helikoptera i spašavanjem utopljenika.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak, koji je također prisustvovao vježbi, ukazao je na važnost koju Oružane snage BiH, zajedno sa jedinicama civilnih struktura imaju u zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća.

Ova vježba je ocijenjena veoma uspješnom, a na njoj je demonstrirana spremnost da se u slučaju poplava, požara ili zemljotresa zajedničkim snagama i naporima dosta toga može preduprijediti kroz civilno-vojnu saradnju.

Po završetku vježbe upriličeno je postrojavanje svih jedinica koje su uzele učešće u izvođenju ove pokazne vježbe.