U Hutovu kod Neuma stručnjaci Federalne uprave civilne zaštite neutralisali i uklonili avio bombu

Avio bombu, namijenjenu za osvjetljavanje terena, u kojoj su bili visokozapaljivi elementi, nedavno su pronašli lovci na teško prohodnom području. Rizik od požara prilikom njenog uklanjanja je bio izuzetno visok.

U selu Hutovo kod Neuma stručnjaci Federalne uprave civilne zaštite, 17.novembra, neutralisali su i uklonili avio bombu “SAB-100“ koju su nedavno pronašli lovci na izuzetno teško prohodnom terenu.

Pronađena bomba je namijenjena osvjetljavanju terena i sadrži visokozapaljive elemente, a kako je pronađena na terenu nepristupačnom vozilima, obraslom suhom travom i niskim rastinjem, rizik od požara pri njenom uklanjanju je bio izuzetno visok.

{loadposition 2015-11-19}

Uz potrebnu asistenciju, primjenjujući propisane procedure, iz bombe su odstranjeni opasni elementi kako bi bili uništeni na za to određenom mjestu, a ostaci bombe su uklonjeni sa terena i odloženi na za to predviđenom mjestu.

Realizacija zadatka je bila veoma rizična jer bi u slučaju bilo kakve nesreće konfiguracija terena onemogućila pravovremenu reakciju i pružanje potrebne pomoći.