Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. U 18:35 sati, PVJ je treći put intervenisala na gašenju požara u rejonu Kožlje. Ovaj požar je aktivan od 16.11.2015. u 12:35 sati. Sinoć je na terenu bila jedna ekipa, tri vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je ugašen nakon ponoći, u 00:48 sati. Na terenu su radnici Sarajevošuma, koji prate stanje požarišta, jer postoji opasnost da se, od užarenih panjeva, požar ponovo aktivira.

U studentskom domu Nedžarići sinoć je izbio požar u jednoj od soba na osmom spratu. Dojava o požaru je zaprimljena u 21:35 sati, nakon čega su se njihovi pripadnici PVJ uputili na lice mjesta. Brzom akcijom sarajevskih vatrogasaca požar je ugašen. Studenti su pravovremeno evakuisani iz zgrade, tako da nije bilo povrijeđenih.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Aktivna su dva požara i to u neselju Bokševica, prema selu Gorani i Višnjevice, na lokalitetu Završnica.

Intervencija vatrogasaca, na Bradini, gdje je gorila šuma.

Grad Mostar. Intervencija vatrigasaca na Bišću Polju, gdje je gorila stara zgrada Lijanovića.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVB Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara, na šumi na Banj brdu. Požar je ugašen.

Općina Gradačac. PVJ Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara, na šumi u naselju Donje Krečane. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. PVJ Kalesija je imala intervenciju na gašenju požara, na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Banj Brdo. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. PVJ Lukavac je imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na stambenom objektu (privatna kuća) u naselju Duboštica i požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Kuljen. Požari su ugašeni.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. TVJ-a je imala intervenciju u mjestu Očijevo, a radi se o požaru lišća u visokoj šumi. Na intervenciju izišlo 3 vatrogasca sa 1 vozilom, u gašenju požara učestvovali još radnici šumarije i radnici nacionalnog parka.

       intervencija u krugu firme Kombiteks, gdje je gorjela livnica, požar gasilo 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Cazin. TVJ-a je imala intervenciju u mjestu Tahirovići, gdje je gorjela šuma. Požar gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sanski Most. TVJ-a imala je dvije intervencije:

       u mjestu Gradina – Dabar, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, s obzirom da je područje zahvaćeno požarom minirano vatrogasci nisu intervenisali. Na teren je izišao 1 vatrogasac sa 1 vozilom.

       u mjestu Mokreš, gorjela je šuma. Požar gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Intervencija vatrogasaca na gašenju šumskog požara, borova šuma, na lokalitetu Rojin potok – Ričica. Požar ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Požar u rejonu Rude –Mravinac još uvijek aktivan. Opožareno je oko 10 hektara zemljišta. Radi se o prizemnom požaru. Na požarištu su pripadnici Vatrogasnog odjeljenja Novi Travnik, vatrogasci šumarskog odjeljenja i mještani naselja Rude. Stambeni objekti nisu u opasnosti.

Općina Travnik. Vatrogasci TVJ Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Turbe –Voćnjak, gdje je gorjelo nisko rastinje i suhe omorike, požar ugašen

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Široki Brijeg gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Dabil, blizina Crnča u vremenu od 13.05 do 17.00 sati.

Opožareno je do 1 ha trave, niskog raslinja i šume. U intervenciji je sudjelovalo pet vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne. Samo gašenje otežavao je debeo sloj suhog lišća i trave što je produžilo vrijeme trajanja intervencije. Za sada nije poznat uzrok požara.

ZAGAĐIVANJE ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

Kanton 10

Općina Livno. Prema dojavi iz MUP-a Livno, bačve sa opasnim tvarima koje su bile odložene u prirodi na području Tribnja kod Livna, u blizini jezera Mandek i Buško blato, su nestale i gubi im se svaki trag.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je prijavu NUS-a od Općinske službe civilne zaštite Gradačac, radi se oTTM, 1 komad.

TUN tim Federalne uprave civilne zaštite, obavljao poslove na preuzimanju NUS-a, na području grada Tuzla i općine Lukavac.

Srednjobosanski kanton                                                                  

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a,  radi se o nepoznatom NUS-u – 1 komad, na području Općine Kreševo i hitna prijava, također se radi o nepoznatom NUS-u, eksplozivna naprava na području Općine Vitez.

Obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog nastavka radova u Franjevačkoj ulici, te ulici fra Didaka Buntića neće biti vode u vremenskom razdoblju od 08,00 do 14,00 sati.

U istom periodu stanovnici Ilićke ulice i trg Tihomira Mišića također će biti isključeni sa mreže.

Mole se građani sa navedenih područja za razumijevanje i strpljenje.

 

O   OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE