Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.03.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save, izmjerena jutros u 07:00 sati, izmjerena na vodomjernim stanicama, na području Posavskog kantona, iznosila je:

–        Bosanski Brod ——————————-  668 cm (pripremno stanje), jučer 668 cm,

–        Bosanski Šamac —————————-  541 cm (pripremno stanje), jučer 565 cm,

–        Orašje ——————————————  771 cm (pripremno stanje), jučer 787 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac                                                                         

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 200,13 m.n.m.Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 13 cm, i trenutno opada 1 cm/sat. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 84,5 m3/s.

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, na osnovu Odluke općinskog načelnika od 08.03.2017.godine, na snazi je stanje prirodne nesreće. Pod vodom se nalazi cca 150 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci su unutar svojih korita. Trenutno, nema poplavljenih objekata. Općinska služba civilne zaštite prati stanje, u zonama aktivnih klizišta.

Općina Gračanica. Dana 10.03.2017.godine, općinski načelnik Općine Gračanica, donio je Odluku o proglašenju stanja neposredne opasnosti od klizišta i poplava na području općine Gračanica. Pod vodom se trenutno nalazi cca 120 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 06,00 sati, iznosio je 380 cm i niži je za 12 cm u odnosu na jučer u 06,00 sati, izjutra.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona, jutros je normalan.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u Gnojnicama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u Dračevu, gdje je gorjela trava i rastinje, te

– u Lokvama, gdje je gorjela šuma i rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:30 sati, aktivan požar u Prapratnici, gdje gori trava i nisko rastinje, dok vjetar otežava gašenje, te

– od 18:00 do 22:00 sati, u Hutovu, na dva lokaliteta, gdje su gorjeli trava i otpad.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Čajdraš, gdje je došlo do požara, na tavanu napuštene kuće, koja se nalazi u drušvenom vlasništvu. U požaru je izgorio dio krova kuće. Pripadnici PVJ-a Grada Zenice, sinoć u 17,30 sati, požar su lokalizovali. O navedenom upoznat je dežurni tužilac i inspektor za PPZ MUP-a ZE-DO kantona, kako bi se izvršio uviđaj na licu mjesta.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju u Novom naselju, gdje je izbio požar u donjem djelu kuće, u kojem je gorjela radionica sa alatom. Uzrok požara je ljudska nepažnja. Povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je veća materijalna šteta u radionici. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je veču intervenciju, na gašenju požara, dana 11.03.2017.godine, gdje je došlo do požara u stanu, u ul. Alibega Firduza br. 35., općina Novi Grad. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Povriđenih nije bilo, dok je pričinjena materijalna šteta.

Kanton 10.

Općina Tomislavgrad. Dana 11.03.2017.godine, u naselju Oplećani, na obiteljskoj kući, došlo je do požara u kojem je izgorio dimnjak i dio krovišta. Brzom intervencijom vatrogasnog društva Tomislavgrad, sa dva vozila i tri vatrogasca, spriječeno je širenje požara na preostali dio kuće. Pričinjena je materijalna šteta.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općinska služba civilne zaštite Kakanj.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište,  za sada je stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu usljed padavina. Voda se ispumpava sa jednom pumpom iz akumulacije, a voda prolazi i kroz tunel.

Na novonastalom klizištu u naselju Malješ, postavljeni su reperi za praćenje pomjeranja tla.  Počeli su radovi na rasterećenju klizišta u naselju Malješ sa dvije radne mašine i odvozom zemlje, tako da se kontinuirano radi na smanjenju opterećenja klizišta i smanjenju opasnosti za stambene objekte koji se nalaze ispod klizišta.

Održan je sastanak sa predstavnicima porodica koje su iseljene, kako bi se ljudima pojasnilo šta će se raditi narednih dana u cilju osiguranja uslova da se evakuisane porodice vrate svojim kućama.

Na autoputu A-1 Kakanj – Zenica Jug, u mjestu Donji Tičići, zbog sanacije klizišta saobraća se sporije, u oba smjera jednom trakom.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz J.P. „Vodovod“ obavještenje građanima, da se voda za piće prije upotrebe i dalje treba prokuhavati.

OSTALO

MINSKI INCIDENT 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana,12.03.2017.godine, u vremenu od 08:00 do 10:30 sati, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, odnosno deminerskog Tima za uklanjanje NUS-a, “A” Mostar, te pripadnici Mašinskog tima za pripremu zemljišta i tehničko izviđanje, uz asistenciju pripadnika specijalne policije i pripadnika krim polocije iz Mostara, te pripadnika BH MAKA, izvršili su uviđaj na loklaitetu Vihovića, na kojem se jučer i destio minski incident. Uviđajem na licu mjesta ustanovljeno je da se radi o ručnoj bombi naziva „BREDA M-35“, koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata i na koju je dijete stalo. Usljed eksplozije bombe povrijeđene su dvije osobe, dijete (2010.g.), i majka djeteta (1979.g.), koji se trenutno nalaze u bolnici na liječenju.

Napomena, radi se o lokalitetu koja nije bila linija razgraničenja, odnosno gdje nije bilo borbenih dejstava u periodu od 1992. – 1995.godine.

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Prema primljenoj usmenoj informaciji u 12:10 sati, od strane vođe Tima za deminiranje “B” Tuzla, Bahrudina Husagića, obaviješteni smo, da su tijelo dječaka pronašli lovci iz Vlasenice. Informacija o pronalasku tijela je potvrđena. Tijelo nastradalog dječaka još uvijek nije izvučeno, obzirom da se radi o nepristupačnom terenu i prema riječima vođe tima na tom području trenutno pada snijeg. Ko će vršiti izvlačenje tijela nastradalog,  još uvijek se ne zna, obzirom da su tragači raspoređeni na više lokaliteta. Kada se sakupe na lice mjesta, izvršiti će pregled terena i dogovoriti se ko će i na koji način vršiti izvlačenje tijela.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE