Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.09.2017.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski Kanton

Vodostaj rijeke Save, izmjeren jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama na području Posavskog kantona, iznosio je:

–   Bosanski Brod ——————————-     442 cm  (pripremno stanje), jučer 444 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     227 cm  (normalno stanje),  jučer 228 cm,

–   Orašje ——————————————    448 cm   (normalno stanje), jučer 444 cm.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:25 do 19:10 sati, na Bišću polju, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Dana 24.09.2017. godine, pripadnici vatrogasne jedinice općine Banovići, imali su intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, ukupne površine cca 1000 m2, u naselju Draganja. Požar je lokaliziran i ugašeno.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, u toku vikenda, imala je  šest manjih intervencija, od čega: jednu na gašenju zapaljenih elektro instalacija, jednu na gašenju zapaljenog automobila, tri na gašenju zapaljenog otpada, te četiri tehničke intervencije.

VODOSNABDIJEVANJE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać, pristigla je obavijest, da je usljed obilnih padavina u proteklom periodu došlo do povećanja vodostaja na izvorištima: Klokot, Privilica, Trbljenik, Ostrovica i Toplica, ujedno i do povećanja mutnoće vode, pa se korisnicima sa tih izvorišta preporučuje prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, naselje Pirići, a DVD-e “Vitez”, u naselje Nadioci.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– dana, 23.09.2017.godine, u 11:15 sati, od Policijske stanice Stari Grad, da su na Trebeviću, lokalitet Bob staza, općina Stari Grad, prilikom izvođenja radova pronađena dva NUS-a;

– dana, 23.09.2017. godine, u 18:40 sati, od Policijske stanice Novo Sarajevo, da je u ul. Derviša  Numića br.78., općina Novo Sarajevo, pronađena jedana ručna bomba.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Na lokalitetu D. Solakovići, pronađen je nepoznat NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, te Tim ”A” Busovača.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE