Brzom reakcijom timova FUCZ spašena tri dječaka iz minskog polja kod Hadžića

U blizini sela Kasatići, na području općine Hadžići, dječaci, starosti između 11 i 13 godina, ušli su oko 100 metara u minsko polje. Dječija igra i radoznalost zamalo su imali tragičan ishod, ali zahvaljujući pripadnicima deminerskih timova FUCZ Sarajevo “A” i “B”, koji su se za manje od pola sata okupili i krenuli u provođenje akcije “brzog odgovora“ obezbijeđen je teren i napravljen siguran prolaz, pa su dječaci vrlo brzo spašeni i predati roditeljima. Akciji spašavanja dječaka, sa najboljim mogućim scenarijem, prisustvovao je i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić.

Tri dječaka, koji su jučer (05.11.2017. godine) u popodnevnim satima zalutali u minsko polje iznad sela Kasatići (Žunovnica) na području sarajevske općine Hadžići, spašeni su zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Ovaj, zamalo tragičan, slučaj dogodio se u blizini sela Kasetići kada su tri dječaka, starosti između 11 i 13 godina, ušli oko100 metara u minsko polje. Vrlo brzo alarmirani su policijski službenici MUP-a Hadžići i pripadnici FUCZ. Dječija igra i radoznalost zamalo su imali tragičan ishod, ali zahvaljujući pripadnicima deminerskih timova FUCZ Sarajevo “A” i “B”, koji su se za manje od pola sata okupili i krenuli u akciju provođenja “brzog odgovora”, obezbijeđen je teren i napravljen siguran prolaz, pa su dječaci vrlo brzo spašeni i predati roditeljima. Timovima FUCZ pomogla je i pribranost djece, koja su, slušajući uputstva, uspješno izbavljena iz minskog polja.

Inače, deminerski timovi FUCZ jedini su na području FBiH akreditirani za operacije izvlačenja iz minskog polja “brzi odgovor”.

Akciji spašavanja dječaka, sa najboljim mogućim scenarijem, prisustvovao je direktor FUCZ Fahrudin Solak i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić.