Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.06./01.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 521 uzorak, od čega je 50 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

Kanton 10

Dana 30.06.2022. godine, na COVID-19 je testirano je šest osoba. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba..

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 30.06.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod četiri osobe. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 30.06.2022. godine, aktivno je zaraženo šest osoba, oporavljeno je 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala  intervenciju na gašenju požara

od 22:20 do 22:45 sati, gdje je gorjela trava u Zaliku.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara

od 22:44 do 00:08 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Gabeli na brijegu.
Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:45 do 13:15 sati,u Čmarevcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 16:00 do 18:30 sati,u Krućevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 17:35 do 19:10 sati,u Cernu, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 19:30 sati, gdje je gorjela šuma i nisko raslinje u blizini sela Mluša.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije: gašenje niskog rastinja, gašenje zapaljenog automobila i tehnička intervencija (asistencija medicinskim ekipama nakon saobraćajne nesreće).

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na manjoj površini u ulici Bogumilska. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u napuštenom objektu u ulici 119. Muslimanske brdske brigade. Požar je lokaliziran i

ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala intervenciju na gašenju požara gdje je gorio vikend objekat u naselju Babice. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je interevncije na gašenju požara i to:

  • od 11:30 do 14:30 sati, na lokalitetu Sovići, u neposrednoj blizini benzinske postaje Hifa Petrol. gdje je gorjela trava, te nisko rastinje. Intervenisala su tri vatrogasaca s vozilom. Opožareno je oko 3.000 m² površine, te
  • od 12:30 do 13:20 sati, u mjestu Sovići u neposrednoj blizini Crkve, gdje je gorjela trava, te nisko rastinje. Intervenisala su tri vatrogasaca s vozilom. Opožareno je oko 2.000 m² površine.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su jednu intervenciju na gašenju požara u naselju Bage, gdje je gorjela piljevina u firmi Nasup d.o.o. koja se bavi proizvodnjom peleta. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Goleš, gdje je gorjela veća količina otpada. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio otpadni materijal u ulici Vrandučka. Požar ugašen

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visokog imala je intervenciju na gašenju požara elektroinstalacija lifta u zgradi JU“ Dom zdravlja Visoko“. Požar je ugašen.

Općina Breza. Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko pomagala je DVD Breza na gašenju putničkog motornog vozila i garaže u naselju Banjevac, Općina Breza. Požar je ugašen, a na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

Općina Žepče. Vatrogasna jednica općine Žepče imala je intervencije na gašenju požara

suhe trave i niskog rastinja u mjestu Smajići, te intervenciju na gašenju požara u ulici Prva, gdje je gorio rashladni uređaj. Požari su ugašeni.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

Minski incident

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Pripadnici timova FUCZ Tuzla „A“ i „B“ bili su angažirani u sklopu operacije „Brzi odgovor“ na pronalasku i izvlačenju tijela nastradale osobe. Nastradala osoba je idući u šumu  (branje gljiva) nagazila na minu tipa PROM-1. Nesreća se desila na lokalitetu  Trepale na području Grada Lukavac. Sumnjivi teren je bio propisno obilježen upozoravajućim oznakama.

Smrtno je stradao  Nihad Orlić (1958) iz Devetaka, grad Lukavac. Na licu mjesta su bili pripadnici FUCZ, KUCZ, GSCZ Lukavac, Regionalnog ureda BHMAC-a Tuzla i PU Tuzla.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Do 01.07.2022. godine na snazi je narandžasto upozorenje na visoke dnevne temperature zraka i vrijednosti UV indeksa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Očekivane temperature od 33 do 38, na jugu i lokalno na sjeveru zemlje do 40 °C.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR