Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Federalni hidrometeorološki zavod

Dana 30.06.2022.godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su u 08:07 sati, zemljotres na području Mostara. Magnituda  potresa u hipocentru iznosila je 4,8 ° Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI ° Merkalijeve skale.  Do sada nema informacija o eventualnim štetama.

 

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 393 uzorka, od čega je 38 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Posavskom.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9774 osobe, od kojih je 4828 pozitivno (4672 osobe su izliječene, 153 osobe su preminule), a aktivne su tri osobe.

 

Kanton 10

Dana 29.06.2022. godine, na COVID-19 je testirano 13 osoba. Prema rezultatima testiranja tri osobe su pozitivne.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 29.06.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 12 osoba. Prema rezultatima testiranja tri osebe su pozitivne na COVID-19.   Zaključno sa 29.06.2022. godine, aktivno je zaraženo šest osoba, oporavljeno je 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:05 do 12:20 sati, na putu za Gorance, gdje je gorjela trava,

– od 11:14 do 12:35 sati, na Musali, prema Neretvi, gdje je gorjela trava, te

– od 23:45 do 00:50 sati, u Raštanima,  gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:45 do 14:55 sati, u Šurmancima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:00 do 21:10 sati, u Dretelju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:15 do 14:00 sati, u Dobrom Selu, gdje je gorjela trava, rastinje i borovina,

– od 15:30 do 17:20 sati, u Donjem Malom Ograđeniku, gdje je gorjela trava, rastinje i smreka,

– od 18:00 do 19:50 sati, u Dragićini, gdje je gorjela trava, rastinje i napušteni vinograd,

– od 20:10 do 21:30 sati, u Vionici, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i napušteni vinograd.

 Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 18:40 sati, na lokalitetu Kasarna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 18:00 sati, kod naselja Gradac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:50 do 15:30 sati, iza restorana Lovački Dom, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 19:31 do 20:35 sati, na Podima, gdje je gorjela trava i rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Mušaović Mahala, gdje je gorio otpad. Požar je ugašen.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:25 do14:55 sati, u mjestu Šepići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije, i to: tri na gašenju zapaljenog niskog rastinja na otvorenom prostoru i jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Desetine, gdje je gorjelo smetljište.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Grivice, gdje je gorjelo tri dunuma šume.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je interevnciju na gašenju požara od 11:05 do 12:00 sati, na lokalitetu Baščina, gdje je gorjela trava u krugu ugostiteljskog objekta. Intervenisala su dva vatrogasaca s vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljak imali su intervenciju na lokalitetu Hercezi, gdje je gorjela kuća i gume. Požar je ugašen, materijalna šteta se procjenjuje.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

–  u mjestu Duge luke,  gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u ul. Varoš, gdje je gorjela suha trava.                  

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, u ul. Dr.Abdulaziza Borića.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Srijetež, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

 

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Minski incident

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Federalnoj upravi civilne zaštite je jučer javljeno da su službenici civilne zaštite grada Lukavca i policije, na lokalitetu Trepale, MZ Devetak, pronašle osobu koje je smrtno stradala i nalazi se u minskom polju. Osoba je navodno napustila porodičnu kuću u nedjelju, a njegov nestanak je policijskim službenicima prijavila njegova kćerka u utorak. U toku je akcija timova FUCZ  “Brzi odgovor” –  izvlačenje tijela nastradalog iz minskog polja.

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Hadžići, Zavidovići, Ilidža, Vitez, Maglaj i grada Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su devet eksplozivnih sredstava i osam komada streljiva.

 

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Do 01.07.2022. godine na snazi je narandžasto upozorenje na visoke dnevne temperature zraka i vrijednosti UV indeksa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Očekivane temperature od 33 do 38, na jugu i lokalno na sjeveru zemlje do 40 °C.

 

 

 

 

 

                                                               FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR